Hopp til innhold

Er det egentlig noe punch igjen i satiren?

Ikke i salg

Teatersalong: Krenkefabrikken

Er det egentlig noe punch igjen i satiren?

Hva er provoserende nok, og når går man over streken? Hva har man egentlig lov å si i disse dager, etter at alle hensyn er tatt? 

Satiren har til alle tider åpnet opp et viktig ytringsrom i samfunnet, der sannheten avdekkes og fordommer blir satt på plass. God satire sparker oppover, mot makten, og skal balansere farlig nære kanten. Men når tipper man over?

Vi har blitt mer bevisste, mer hensynsfulle ­– mer woke. Kanselleringskulturen rammer hardt og nådeløst og drar selv urørlige komikere ned i søla. Endelig må man faktisk tenke over hva som er greit å si i humorens navn.

Men hva gjør det med satiren når den blir merka og sensurert? Hvilke konsekvenser får det ute i verden når dette ytringsrommet blir innskrenket? Tar humoristene mer hensyn nå enn før?

Og hvem har egentlig lov til å tulle med hva? Må man selv være tykk for å tøyse med fedme, og selv være melaninrik for å tøyse med hudfarge – uten å bli beskylt for å krenke eller mobbe? Kan ikke alle bare tulle med alt?

Velkommen til teatersalong inspirert av Kakefabrikken av Christian Lollike, en dramatiker som er kjent for å skrive teaterstykker med grenseoverskridende tematikk. Kakefabrikken tøyser med det meste; religion, fedme, selvmord og samfunnet generelt.

Du møter:

  • Liv Gulbrandsen, forfatter, historieforteller og aktuell med forestillingen Hold kjeft, det er Ibsen.
  • Yousef Hadaoui, komiker.
  • Runar Hodne, regissør for Kakefabrikken.
  • Kari Slaatsveen, lydforteller og skribent og salongens ordstyrer.

Salongen er gratis og åpen for alle, husk å melde deg på for å sikre deg plass. NB: salongen skjer på Torshovteatret.