Hopp til innhold

Om Beckett, kjønnsroller og den eksistensielle krisen.

Ikke i salg

Teatersalong: Hvorfor kan ikke kvinner vente på Godot?

Om Beckett, kjønnsroller og den eksistensielle krisen.

I 1988 saksøkte Samuel Beckett et nederlandsk teaterkompani fordi de lot kvinner spille rollene som Vladimir og Estragon i dramatikerens mest kjente stykke Mens vi venter på Godot

Nå, mer enn tre tiår senere, våker dramatikerens nevø over rettighetene til stykket og passer godt på at kvinner ikke får spille en av teaterhistoriens største klassikere. Dette gjorde skuespiller og dramatiker Linn Skåber så forbanna at hun skrev et helt nytt stykke, inspirert av de eksistensielle tankestrømmene vi kjenner fra Becketts klassiker. Stykket har fått tittelen Mens vi venter på no’ Godt, og denne gangen er det to kvinner som baler med livets store og små spørsmål. 

Hvorfor er det så viktig for Beckett at ikke kvinner spiller disse rollene? Har ikke kvinner eksistensielle kriser? Eller dødsangst? Kan ikke også kvinner kjenne på følelsen av å være på et slags venteværelse, før livet virkelig begynner? Er dagliglivets absurdisme kjønnet? 

I denne salongen diskuterer vi bakgrunnen for hvorfor Linn Skåber skrev stykket, hvilke erfaringer hun gjorde seg i skriveprosessen, og hva som skjer med en rollefigur når den blir utsatt for et kjønnsskifte. 

Du møter:  

  • Linn Skåber, skuespiller og dramatiker
  • Helene Uri, språkforsker og forfatter
  • Rolf Kristian Larsen, skuespiller og dramatiker
  • Kaja Schjerven Mollerin, forfatter og litteraturkritiker