Hopp til innhold

Tar integreringen mer ansvar for noen enn andre?

Ikke i salg

Salong // Er rasismen kjønna?

Tar integreringen mer ansvar for noen enn andre?

Har samfunnet de samme forventingene til en melaninrik gutt som til en melaninrik jente? Vi stiller spørsmål om kjønn spiller en rolle når det kommer til rasisme, og om det norske samfunnet integrerer jenter bedre enn gutter.

Salongsamtalen er inspirert av teaterstykket Samtaler med bror, skrevet av Camara Lundestad Joof, som spiller på Torshovteatret høsten 2022. 

Samtaler med bror er basert på samtaler mellom en melaninrik søster og bror, der de gjennom minner og erfaringer nøster i hvordan og hvorfor livene deres kunne fortone seg iblant så forskjellig, med utgangspunkt i tilsynelatende lik oppvekst og samme utgangspunkt.

Du møter:

  • Camara Lundestad Joof, husdramatiker på Nationaltheatret.
  • Ahmed Mamow, komiker.
  • Uma Feed, scenekunstner. 
  • Hanne Kavli, forskningssjef ved Fafo med innvandring og integrering som spesialområde.
  • Hilde Nagell, rådgiver i Agenda og samtalens ordstyrer.

Salongsamtalen er et samarbeid med Tankesmien Agenda. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Husk å booke billett for å sikre deg plass.

Utdrag fra Samtaler med bror:

«jeg husker når du ringte meg fra London, det var første gang du skulle inn i noe rettsgreier, jeg husker ikke om du skulle sone med lenke eller hva det var, men det var en sånn rettsprosess. Så husker jeg at jeg ble så utrolig lei meg, ikke fordi at jeg kjente deg så godt da, for da hadde jo ikke vi snakka på noe tid. Men kanskje den derre solidariske kollektivitetsfølelsen man har ved å vokse opp sammen. At jeg skulle ønske det gikk bedre med oss, at jeg ser på oss i søskenflokken som en enhet, holdt jeg på å si, at hvis det ikke går bra med alle så har det ikke gått bra. Og når det går bra for meg, som det jo gjør, en sånn, en dårlig samvittighet for at jeg på ett eller annet tidspunkt har tatt noen ressurser fra deg som kunne ha sørget for at det gikk bedre for deg. At jeg har fått de ressursene, eller har håndtert noen ting på en annen måte, på en bedre måte, som har gjort at jeg ikke har falt i de samme grytene.»