Main menu and utilities

Forviklingsdrama, familietragedie og feministisk kampskrift

Ibsensk vikingdrama i en postapokalyptisk tid.

Hjørdis er en konfliktsøkende, kompromissløs og heftig kvinne, formet av en verden styrt av rå muskelstyrke og ære. Bitter på mennenes fortrinn, forsøker hun å navigere i et samfunn som ikke gir henne rom til å utfolde seg slik hun ønsker. Når Hjørdis oppdager at hun lever på en løgn, reagerer hun nådeløst, og viser at hun er villig til å kjempe for det hun tror på.

Henrik Ibsens ungdomsdrama, som ironisk nok har fått tittelen Hærmennene på Helgeland, er et forviklingsdrama, et feministisk kampskrift og en familietragedie som peker frem mot resten av Ibsens forfatterskap. Hjørdis, som her spilles av Kjersti Tveterås, er en urfigur hos Ibsen, en Hedda på speed, som forstår at hun lever i feil ekteskap, og som stolt og lidenskapelig hisser til hevn. Som i Vildanden avsløres livsløgnen – og som i Lille Eyolf står Hjørdis’ lille gutt i veien for henne. Det ender som det må: fatalt.

Hærmennene på Helgeland er hos Ibsen lagt til en førkristen tid, vikingtiden – og til et samfunn fjernt fra den beskyttende, moderne rettsstaten. Den unge fremadstormende regissøren Eline Arbo vil i sin versjon legge handlingen til en postapokalyptisk tid – etter kristendommen, og etter ideene om moral, menneskerettigheter og likestilling som vårt samfunn er tuftet på. I dag smuldrer tiltroen til samfunnsstrukturen og politikerklassen opp, påpeker Arbo og viser til den folkelige protestbølgen som har ført til overraskende politiske omveltninger de siste årene. Hun ser sin forestilling som et tankeeksperiment: Hvordan overleve i en ekstrem verden – der alle må kjempe for seg og sitt?

Kunstnerisk lag

Regissør: Eline Arbo

ScenografOlav Myrtvedt

Kostymedesigner: Alva Brosten

Lysdesigner: Agnethe Tellefsen

Maskør: Nina König

Dramaturg: Hege Randi Tørressen

Pressebilde

Av Henrik Ibsen. Regi: Eline Arbo.

Kjersti Tveterås som Hjørdis i Hærmennene på Helgeland.

Foto: Øyvind Eide.

Last ned bildet
Hærmennene på Helgeland