Main menu and utilities

Main menu

Handlekurv

En komedie om kunst, renhold og tilsølte idealer

Et stykke plastikk er en klassisk situasjonskomedie om den liberale kulturmiddelklassen, som selv ikke går på teater for å le.

«Det ble rett og slett for mye.»

Ordene tilhører det på overflaten vellykkede ekteparet Michael og Ulrike. Han er lege, hun er assistent for en kjent performancekunstner. De lever et tilsynelatende sorgfritt liv i en dyr designleilighet, sammen med sin pubertale sønn Vincent. De spiser økologisk og har de rette politiske meningene. Det er bare det at det har blitt for mye. Michael og Ulrike har sine disputter og misforstår hverandre, stort sett. Men én ting er de enige om: De trenger en vaskehjelp. En som kan rydde opp i livet deres. Og så blir Jessica ansatt.

Men hvordan forklare, som politisk korrekt kulturmiddelklasse, at man ikke vil vaske dritten sin selv? Hvordan oppfører man seg som arbeidsgiver i eget hjem? Kan man la penger bli liggende på kjøkkenbenken? Og er det greit å spørre vaskehjelpen om hun vil arve de avlagte kjolene? Når Ulrikes sjef, Serge Haulupa, som elsker å blande kunst og liv, entrer leiligheten og bestemmer seg for å la Jessica bli midtpunkt i hans nye kunstverk, er satiren komplett. Fordommene klasker veggimellom som spagettien de kaster på hverandre, nesten som i et modernistisk kunstverk.

Det er den anerkjente tyske dramatikeren og regissøren Marius von Mayenburg som nå setter sitt eget skuespill, Et stykke plastikk, opp på Amfiscenen. Tittelen spiller på det formbare sosiale råmaterialet vaskehjelpen Jessica, og etter hvert også familien, ender opp med å bli, i kunstneren Serge Haulupas bilde.

Dette er noe så sjelden som en klassisk situasjonskomedie om den liberale middelklassen, med sine høye sosiale ambisjoner og kulturelle jåleri – som selv ikke går på teater for å le. Nådeløst utleverer Mayenburg de kapitalismekritiske, men like fullt selvopptatte og utbyttende, blant oss. Det handler om maktstrukturer og maktmisbruk. Og midt i galskapen vasker Jessica. Spørsmålet er bare: Hvor lenge?

Et stykke plastikk hadde urpremiere på Schaubühne i Berlin i 2015, også da i Marius von Mayenburgs regi. Skuespillet er senere oppført på en rekke scener internasjonalt. Stykket får Norges-premiere i Oslo i 2022.

Produksjonslag

Produsent: Runi Sveen.

Inspisient: Christina Johannessen. Sufflør: Lise Roesen. Scenemester: Christian Lie. Lysmester: Ida Klevstul Burdal. Lydansvarlig: Mari Røsjø. Videoansvarlig: Åsmund Bøe. Produksjonsansvarlig kostymer: Cathrine Engehagen Bråthen. Forestillingsansvarlig kostymer: Jannicke Spillmer Klohs. Rekvisitør: Mone Rustøy. Informasjonsansvarlig: Marte Stubberød Eielsen. 

Pressebilde

Et stykke plastikk

Marian Saastad Ottesen.

Foto: Øyvind Eide

Last ned bildet