Main menu and utilities

Main menu

Offer på kunstens alter

Kan man være byggmester uten å være menneske?

Byggmester Halvard Solness har lagt sine beste og verste år bak seg. Han har opplevd den største krisen sammen med sin kone: En brann i Alines barndomshjem har ødelagt henne, men gitt ham en strålende arkitektkarriere. Halvard står ved et veiskille. Hva nå?

Han har brukt hele karrieren på å bygge hus for mennesker, uten at han klarer å skape et hjem for seg selv og familien. Nå er byggmesteren livredd for å bli tilsidesatt av yngre krefter. Men kanskje er det hans egne krefter som er den virkelige fienden? Plutselig dukker den unge Hilde Wangel opp og krever et ti år gammelt løfte innfridd. Vil hun klare å overbevise byggmesteren om å trosse frykten og gjennomføre sitt livs største bragd?

Byggmester Solness er et av Ibsens siste stykker, og handler om en suksessrik, men demonisert mann som har ofret både egen og andres lykke for kunsten. Regissør og teatersjef Stéphane Braunschweig ved nasjonalteatret l'Odéon i Paris har en forkjærlighet for Ibsens stykker. Han har gjestet Nationaltheatret før, blant annet med sin vakre og klare versjon av Villanden under Ibsenfestivalen i 2014. Nå har han fått med seg Mads Ousdal og Gisken Armand som herr og fru Solness, og Mariann Hole som utfordreren Hilde, i det som blir en stilren og klassisk versjon av Ibsens store drama.

I Ousdals skikkelse slippes vi tett på den jagede arkitekten, som slites mellom stormannsgalskap, midtlivskrise og gnagende skyldfølelse.

Se video

  • «Jeg vil aldri mer bygge kirker ...»

    Få en smakebit fra forestillingen.

  • – Ibsen i sin kjerne

    Se hva publikum sier om Byggmester Solness.

  • – En slags fortsettelse av Peer Gynt

    Se intervju med skuespillerne Mads Ousdal og Mariann Hole.

Kunstnerisk lag

Regissør og scenograf: Stéphane Braunschweig

Samarbeidende scenograf: Alexandre de Dardel

Kostymedesigner: Katja Ebbel Frederiksen

Lysdesigner: Marion Hewlett

Maskør: Ruth Haraldsdottir Norvik

Dramaturg: Olav Torbjørn Skare

Produksjonslag

Produsent: Kirsti Holm-Glad.

Inspisient: Kine Sørbøe. Scenemester: Stein Ekvang. Lysmester: Ryan William Bourne. Lydansvarlig: Magnus Dahle Larsen. Videoansvarlig: Åsmund Bøe. Produksjonsansvarlig kostymer: Stine Berg Knudsen. Rekvisitør: Pelle Enebro. Sufflør: Vibeke Brathagen. Informasjonsansvarlig: Monica Lindanger.
Markedsansvarlig: Jan Lier. Påkleder: Robert Andresen. Teksting til engelsk under Ibsenfestivalen: Tekstoperatør: Amanda Øiestad Nilsen. Oversettelse: May-Brit Akerholt.

Skolemateriell

Byggmester Solness

Last ned skolemateriellet her