Hopp til innhold
125 år

Fotograf: Øyvind Eide

Kristian Seltun blir ny teatersjef på Nationaltheatret i 2021.

Møt Nationaltheatrets nye teatersjef

Kristian Seltun blir ny teatersjef ved Nationaltheatret fra 2021. – Vi er svært glade for å ha rekruttert en faglig sterk teatersjef med svært mye ledererfaring, sier styreleder Merete Smith.

Fra januar 2021 tiltrer Kristian Seltun som ny teatersjef ved Nationaltheatret. 

– Med Kristian Seltun får Nationaltheatret en sjef med lang ledererfaring, som vet mye om utfordringene med å lede et institusjonsteater. Han er teaterfaglig sterk og kan vise til gode resultater ved teatrene han har ledet. Jeg har stor tro på at Seltun, med sin vilje til kunstnerisk utvikling, vil bli en svært god teatersjef for Nationaltheatret, sa styreleder Merete Smith etter ansettelsesprosessen i 2019.

Ser frem til å ta fatt

Kristian Seltun har om lag 20 års fartstid som teatersjef ved Trøndelag Teater, Black Box Teater og Teaterhuset Avant Garden. Han er utdannet cand. philol. fra Universitetet i Bergen med hovedfag i teatervitenskap og har virket som dramaturg.

En ekstra utfordring for Seltun på Nationaltheatret blir å lede en organisasjon som i perioden 2022 til 2026 vil være på flyttefot. Etter planen skal arbeidet med å rehabilitere teatret starte i 2022.

– Nationaltheatret skal inn i en spennende periode med oppussing av teaterhuset, der vi skal spille teater i andre og nye omgivelser. Dette byr på mange gode muligheter, både kunstnerisk og for publikum. Nationaltheatret har et sterkt fagmiljø i alle ledd, som jeg gleder meg til å ta fatt på oppgavene sammen med, sier Seltun.

– Viktige egenskaper

Ved Trøndelag Teater har Seltun vært opptatt av å skape balanse mellom et bredt, folkelig tilbud på den ene siden og et mer spesifikt kunstnerisk program på den andre – med en ambisjon om at disse skulle virke på hverandre og skape utvikling. Ved Black Box Teater opparbeidet han seg et omfattende internasjonalt nettverk av scenekunstnere.

– Seltun har lagt vekt på å styrke den kunstneriske og faglige fellesskapsfølelsen i institusjonene han har ledet. Dette er viktige egenskaper å ta med seg inn i teatersjefstillingen på Nationaltheatret, sier Merete Smith.

Gode resultater

Seltun tar over sjefsstillingen ved Nationaltheatret etter Hanne Tømta, som har vært teatersjef siden 2009. Stillingen er et åremål på seks år.

Den nye teatersjefen skal lede en av Norges viktigste kulturinstitusjoner. Og Nationaltheatret kan vise til gode resultater, både kunstnerisk og når det gjelder publikumstall, de siste årene.

Mens Nationaltheatret tidlig på 2000-tallet hadde rundt 200 000 besøkende i året, har teatret lykkes med å øke publikumstilstrømningen. Årlig besøker nå om lag 250 000 publikummere teatret. I 2018 hadde Nationaltheatret et belegg på 83 prosent.

Nationaltheatret har gjort et betydelig arbeid de siste årene med å åpne teatret og satse på formidling og offentlig ordskifte – og å slik bli en arena i samfunnsdebatten.

Bakgrunn

Kristian Seltun er født i 1970 og er cand. philol. fra Universitetet i Bergen, med hovedfag i teatervitenskap.

Han har vært teatersjef ved Trøndelag Teater (2010–2018), teatersjef ved Black Box Teater (2001–2009), dramaturg ved Trøndelag Teater (2001) og kunstnerisk og daglig leder ved Teaterhuset Avant Garden (1998–2000).

Han har hatt flere verv i norsk teater- og kunstliv: styremedlem i Norsk teater- og orkesterforening, leder for Heddakomiteen, styremedlem i Norsk Publikumsutvikling, medlem i Heddajuryen, juryleder i BITEF Grand Prix, samt styremedlem i Ultima-festivalen.

Pressebilde

Kristian Seltun

Portrettfoto, høydeformat. Foto: Øyvind Eide

Last ned bildet her
Kristian Seltun er ny teatersjef på Nationaltheatret.

Pressebilde

Kristian Seltun

Portrett med miljø, breddeformat. Foto: Øyvind Eide.

Last ned bildet her
Kristian Seltun blir ny teatersjef på Nationaltheatret.