Hvorfor er skolen et godt utgangspunkt for kunsten?
Ikke i salg
Teatersalong: Skole i kunsten
Hvorfor er skolen et godt utgangspunkt for kunsten?
Gift av Kielland. Jonas av Bjørneboe. Det finnes mange eksempler på litteratur og kunst som har tatt et oppgjør med skoleverket og løftet frem barnet som ikke passer inn i systemet. Store deler av livet utarter på skolen, både når det gjelder læring og dannelse, men også oppvekst og sosialisering. Det er ikke rart tematikken har begeistret forfattere, filmskapere og scenekunstnere.
Og mens de estetiske fagene gradvis nedprioriteres i den norske skolen, så blir kanskje kunsten stadig viktigere som en opposisjonell og humanistisk stemme i en debatt som ofte blir teknisk og instrumentell? Og kanskje kan den til og med skape endring?
Dokumentarfilmskaper Margreth Olin har gjennom filmene Ungdommens råskap (2004) og Barndom (2017) gitt et usminket innblikk i hvordan skole- og barnehagehverdagen kan se ut. Filmskaper Dag Johan Haugeruds siste spillefilm Barn (2018) portretterer tidsånden gjennom fortellingen om en offentlig norsk skole som rammes av tragedie.
Hva kan kunsten bidra med inn i skoledebatten?
Kan litteratur og kunst bevege skolepolitikk? Og har kunstneren i så fall et ansvar?
Må all kunst som omhandler skole være politisk?
Velkommen til teatersalong inspirert av forestillingen Reform 97 – en teaterforestilling som føyer seg inn i rekken av kunstverk som tematiserer skole.
Du møter:
- Margreth Olin, dokumentarfilmskaper
- Dag Johan Haugerud, filmskaper
- Tyra Tønnessen, teaterregissør
Journalist Karoline Enoksen er ordstyrer.
Alle våre teatersalonger er gratis og åpen for alle, også de som ikke skal se forestilling. Husk å melde deg på for å sikre deg plass.
Denne salongsamtalen er også en livepodkast-innspilling, du vil finne den i Nationaltheatrets egen podkast Teaterprogrammet i etterkant av salongen.