Hopp til innhold

OBS: Arrangementet er utsatt, vi kommer tilbake med ny dato for salongen.

Ikke i salg

Teatersalong: Brecht og troen på det gode. OBS: ARRANGEMENTET ER UTSATT

OBS: Arrangementet er utsatt, vi kommer tilbake med ny dato for salongen.

Hvordan kan Brechts nitriste og bekmørke berettelser vekke engasjement og troen på det gode i livet?

Bertolt Brecht (1898-1956) er den tyske radikale dramatikeren og poeten som står bak verdensberømte stykker som Tolvskillingsoperaen (1928), Mor Courage (1940) og Den kaukasiske krittringen. (1945)

Som samfunnskritiker og med sterk rettferdighetssans, skriver Brecht for de undertrykte, om folk på flukt fra krig. I hans kyniske og harde livsrealisme er det de onde, kapitalistiske kreftene som stort sett vinner.

Brecht var selv på flukt under andre verdenskrig og skrev flere av sine velkjente antikrigsstykker i eksil. Hvordan forholder Brecht seg til sin egen tid, og til virkeligheten som han beskriver, når han skriver fra tryggheten i eksil?

Hans skrivestil, både teaterstykkene og diktene, er ikke bare påvirket av hans kommunistiske forbilder – Marx, Engels og Lenin – men det finnes også mye av bibelens språk og retorikk i bunnen. Den kaukasiske krittringen, som spilles på Amfiscenen i vår, er et eksempel på det. Dette stykket er kanskje Brechts minst mørke stykke, hvor vi kan ane håp i all elendigheten.

Hvordan kan vi tro på at det gode vil seire, når vi leser Brechts brutale og mørke stykker?
Hva kan Brecht motivere oss til å kreve rettferdighet i vår verden i dag? Hvordan kan han mane oss til kamp, gjennom sine dikt og skuespill?

Velkommen til Brecht-salong, hvor vi har invitert tre forfattere, som skal fortelle oss hvorfor de til stadighet lar seg inspirere av Brechts verker.


Du møter:

  • Vigdis Hjorth, forfatter og ivrig formidler av Brechts verker.
  • Johann Grip, oversetter av Brechts dikt, forfatter og gjendikter.
  • Øyvind Berg, lyriker og oversetter av blant andre Den kaukasiske krittringen

Journalist Karoline Enoksen er ordstyrer.

Alle våre teatersalonger er gratis og åpen for alle, også de som ikke skal se forestilling. Husk å melde deg på for å sikre deg plass.

Sjekk ut Nationaltheatrets podkast Teaterprogrammet :

Teaterprogrammet i Acast

Teaterprogrammet i Spotify

Teaterprogrammet i ITunes