Hopp til innhold

OBS: Arrangementet er utsatt, vi kommer tilbake med ny dato for salongen.

Ikke i salg

Teatersalong: Å skrive med pseudonym - feigt eller fritt? OBS: ARRANGEMENTET ER UTSATT

OBS: Arrangementet er utsatt, vi kommer tilbake med ny dato for salongen.

Hvorfor velge å skrive med et pseudonym?

Gjennom tidene finner vi en rekke forfattere som har valgt å skrive med et dekknavn. Henrik Ibsen brukte pseudonymet Brynjolf Bjarme i starten av sin karriere, Karen Blixen signerte med Isak Dinesen.

Forfattersøstrene Brontë, Charlotte, Emily og Anne valgte seg også mannlige pseudonymer: Currer, Ellis og Acton Bell. I Brontë-søstrenes aktive skriveperiode, på midten av 1800-tallet, var det ikke uvanlig for de kvinnelige forfatterne å bruke et pseudonym, en måte å legitimere sine tekster og bøker for et allment publikum, i en ellers mannsdominert verden. Også i dag finner vi forfattere som dekker til sitt ekte navn. J.K. Rowling ble anbefalt av sin forlegger å skjule sitt kvinnelige fornavn rett og slett for å selge flere bøker til unge gutter.

Hva kan man oppnå ved å skrive med et pseudonym? Handler det om et behov for å skille forfatter/kunstner fra privatperson, å ytre seg friere i offentligheten, eller unngå kritikk og oppmerksomhet rundt egen person?

Hvordan står dette i sammenheng med ytringsklimaet i det offentlige ordskiftet? I mediene skrives det om redaksjoner som opplever det utfordrende å få kvinner til å stille opp i debatter, er dette reelt eller en myte som bør avlives?

Kunne vi trengt, i vår sosiale medie-verden, noen redaksjonsstyrte, anonyme stemmer, slik at vi ser ytring og ikke trynefaktor?

Velkommen til teatersalong om ytringsfrihet, kjønn og representasjon. Rett før Jane Eyre av Charlotte Brontë spiller på Hovedscenen, samler vi et knippe reflekterte skribenter som tar Charlotte Brontë/Currer Bells utgangspunkt for å diskutere det å skrive med maske på.

Du møter:

  • Hans Petter Blad, forfatter og dramatiker, har blant annet skrevet stykket Roe Head som handler om forfattersøstrene Brontë.
  • Marie Simonsen, journalist og tidligere politisk redaktør i Dagbladet.
  • Warsan Ismail, skribent og lege, blogger under pseudonymet "Somalieren."

Journalist Karoline Enoksen er ordstyrer.

Alle våre teatersalonger er gratis og åpen for alle, også de som ikke skal se forestilling. Husk å melde deg på for å sikre deg plass.

Sjekk ut Nationaltheatrets podkast Teaterprogrammet:

Teaterprogrammet i Acast

Teaterprogrammet i Spotify

Teaterprogrammet i ITunes