Hopp til innhold

Bli med på salong midt imellom teatret og filmen, mens Kunsten å falle spiller på Nationaltheatret og Grey Gardens vises på Cinemateket i høst. 

Ikke i salg

Teatersalong: Det store fallet - på scene og lerret

Bli med på salong midt imellom teatret og filmen, mens Kunsten å falle spiller på Nationaltheatret og Grey Gardens vises på Cinemateket i høst. 

Dokumentarfilmen Grey Gardens fra 1975 av brødrene Maysles har i dag kultfilm-status. Filmen var en av de første i sin sjanger til å dokumentere uten å kommentere, som en flue på veggen. Filmen og historien om de to ekstraordinære individene, Big Edie og Little Edie, har siden vært gjenstand for flere tolkninger. Den svenske prisbelønnede dramatikeren Sara Stridsberg skrev sin dramatisering Kunsten å falle på bakgrunn av brev, artikler og filmene om de to Ediene.

Nationaltheatret og Cinemateket inviterer til salong om teaterstykket og filmene om Big Edie og Little Edie, om mor og datter. Historien om livet deres er utrolig, men sann. Fra å være født som aristokrater, i slekt med Jacqueline Onassis, og ende i et bortkommet liv på det falleferdige godset Grey Gardens sammen med sju katter og en vaskebjørn, som har flyttet inn på loftet.

Ser man under overflaten, finner man ikke bare en sensasjonell historie om overklassefolk som havner i slummen, men også en universell historie om frykten for å bli glemt, forlatt og utelatt.
De venter på noe de ikke vet hva er. Kanskje det er døden. Ediene levde som i blinde og nektet å se realiteten i øynene.

Har vi alle et behov for å falle av og til? Falle vekk fra lengselen etter vellykkede og perfekte liv?
Mens Kunsten å falle spilles på Amfiscenen på Nationaltheatret, kan du også oppleve dokumentarfilmen Grey Gardens på Cinemateket i høst.

Du møter:

  • Morten Borgersen, teaterregissør av Kunsten å falle
  • Ragnhild Brochmann, kunst- og motekulturhistoriker 
  • Finn Skårderud, psykiater og forfatter
  • Eirin Gjørv, dokumentarfilmkonsulent, Norsk filminstitutt

Salongen er gratis og åpen for alle, husk å melde deg på for å sikre deg plass.