Hopp til innhold

Hvem var Wisława Szymborska og hvorfor blir vi så berørt av de underfundige diktene hennes?

Ikke i salg

Salong: Poesiens Greta Garbo – Wisława Szymborska

Hvem var Wisława Szymborska og hvorfor blir vi så berørt av de underfundige diktene hennes?

Den polske poeten Wisława Szymborskas dikt er en gave å oppdage. Hun skriver klokt og tilgjengelig, sylskarpt og vittig om livet vi lever, naturen og det hverdagslige som omgir oss. Som privatperson ville hun helst være nettopp det – privat, og hun ble brydd av oppmerksomheten som fulgte Nobelprisen hun mottok i 1996. 

I denne salongen møter du tre mennesker som har latt seg berøre av Szymborska, både som poet og menneske: 

Den polske forfatteren Michal Rusinek var Szymborskas personlige assistent og har siden hennes død for sju år siden styrt boet hennes. Få kjente Wisława Szymborska  som ham. 

 Nina Witoszek er litteraturviter, kulturhistoriker og forfatter og jobber som forskningsleder  (se ninawitoszek.org)  ved Senter for utvikling og miljø ved UiO. Hun har tidligere holdt foredrag om Szymborska i Oxford og skrevet om hennes dikting i sin siste bok The Origins of Annt-Authoritarianism" (Routledge 2019). 

Ordstyrer for salongen er Samtiden-redaktør Christian Kjelstrup, som har oversatt en rekke av diktene hennes. En del av gjendiktingene hans brukes i Nationaltheatrets forestilling, og de også utgitt i samlingen Livet er den eneste måten (Tiden 2013). Han har selv møtt Szymborska hjemme i leiligheten hennes i Kraków og har skrevet et intervju med henne som du kan lese her.  

Salongen vil foregå på engelsk.