Hopp til innhold

Amerikansk politisk maktspill og det polariserte ordskiftet har også nådd norsk politikk.

Ikke i salg

Teatersalong: Where`s my Roy Cohn? - Om politikk og retorikk

Amerikansk politisk maktspill og det polariserte ordskiftet har også nådd norsk politikk.

Velkommen til teatersalong inspirert av Engler i Amerika og av Roy Cohn, som vi møter i forestillingen. Cohn, Trumps tidligere mentor, var kjent som sylskarp retoriker, uredd politisk rådgiver og advokat som kunne ta i bruk alle knep for å få det slik han ville.

«Where’s my Roy Cohn?» Dette skal Donald Trump ha ropt ut i gangene i Det hvite hus i fjor, da skandalen om den russiske innblandingen i det amerikanske valget begynte å lekke. Cohn´s gamle elsker skal også ha uttalt at hver gang han ser Trump på TV i dag, så ser han Roy Cohn. Cohn levde også et dobbeltliv; han var i all hemmelighet homofil og også aidssyk, noe han nektet for at han hadde. Denne mannen med to fjes; ensom homofil og fryktinngytende advokat som blant annet jobbet mot homofiles rettigheter.

Hvilken retorisk metode brukte Cohn for å få det som han ville, og kan man gjenkjenne slike grep i den polariserte politiske diskursen i amerika i dag? Er dette en trend vi bør frykte? Hva har den å si for norsk politisk debatt i dag?

Og, hvor Roy Cohn er? Han er på Nationaltheatrets hovedscene, i Engler i Amerika, og som bakteppe for denne teatersalongen. Vi tar for oss hans metoder, amerikansk politikk, retorikk og fake news. 

Du møter:

  • Anders Giæver, journalist, forfatter og tidligere USA-korrespondent for VG. Giæver er teatersalongens ordstyrer.
  • Helene Uri, forfatter, språkforsker, professor. Skrev sist i Aftenposten hvordan Trump forfører med språk.
  • Bård Larsen, skribent og historiker i tankesmien Civita. Han har autoritær ideologi som spesialområde og har skrevet mye om Trump og radikal høyrepopulisme.
  • Jan Arild Snoen, politiker, journalist og forfatter hos Minerva.

Salongen er gratis og åpen for alle. Husk å melde deg på for å sikre deg plass. Sitte- og ståplasser til publikum.