Hopp til innhold

Frokostmøte til forestillingen Den skinnende byen 

Ikke i salg

Amerikansk eksepsjonalisme

Frokostmøte til forestillingen Den skinnende byen 

USA er annerledeslandet vi elsker å hate. Så unikt er dette landet at man har kommet opp med et helt eget begrep for det, «amerikansk eksepsjonalisme», altså troen på at USA er en enestående nasjon som er bedre enn andre land. I dag bæres begrepet med stolthet av den politiske høyresiden, og idéen om det eksepsjonelle trenger seg helt inn i kjernen av den gjengse amerikaners selvforståelse.   

Hvor kommer denne idéen om eksepsjonalisme fra, og på hvilken måte preger det den amerikanske selvforståelsen? 

Frokostmøtet er knyttet til forestillingen Den skinnende byen, som for tiden spilles på Torshovteatret. Forestillingen tar oss inn i et visuelt, dunkelt landskap og en utforskning av det lovede land, Amerika. 

 

I 1630 holdt pilegrimen John Winthrop en preken på vei til Amerika, der han formanet sine medkolonister å grunnlegge «en by på høyden, et fyrtårn av håp». Bildet hentet han fra Bergprekenen, og var ment som en moralsk oppfordring om å skape et fritt og rettferdig samfunn, en skinnende by, i det nye og lovede landet. Metaforen gikk inn i den amerikanske selvforståelsen, men fikk etter hvert en ny mening. Den ble viktig for ideen om «den amerikanske eksepsjonalismen» – altså tanken om amerikanerne som Guds utvalgte folk, med en guddommelig rett til å skape verden i sitt bilde. 

 

Dette er utgangspunktet når dramatiker, regissør og skuespiller Espen Klouman Høiner utforsker hva USA representerer, symbolsk, geografisk, økologisk og kulturelt i Den skinnende byen.

Du møter:  

Thomas Seltzer, musiker og programleder. 

Hilde Restad, forfatter. 

Espen Klouman Høiner, skuespiller og regissør. 

Christina Pletten, journalist.