Digitalt frokostmøte: Klimakrisen trenger ledere som Hamlet
Hva kan Shakespeares Hamlet fortelle oss om løsninger på klimakrisen?
I Shakespeares utømmelige tekster gjenspeiles livets store konflikter. Unge Hamlet kjempet mot et korrupt system hvor nestekjærlighet, tillit og troen på demokratiet står på spill. Hamlet skal arve kongeriket, dagens unge klimaaktivister skal arve jorden. Vi ser på klimakrisen i et hamletsk perspektiv.
Er klimakrisen så enorm at den nesten er umulig å forholde seg til? De store klimatiltakene vanskeliggjøres av politisk uenighet, strukturell motstand og en generasjonskonflikt om hvordan vi best kan nå klimamålene. De unge klimabrøler og klimastreiker, de krever større radikale tiltak enn det de mener politikerne gjør.
Hamlets kall ligner de unge klimaforkjempernes utfordring: å tørre å stå opp for det som er grunnleggende godt og rettferdig i en kynisk og korrupt verden – og å tro på at man med sine handlinger kan endre verden til det bedre.
Kan Hamlets lederstil og tragiske historie hjelpe oss til å forstå og handle i en global klimakrise?
For første gang på over 20 år settes Hamlet opp ved Nationaltheatret. Teaterhistoriens største klassiker er aktualisert i en verden av politisk kaos.
Frokostmøtet ble direktestrømmet på Nationaltheatrets Facebook-side 17. februar 2021 og var et samarbeid med Universitetet i Oslo.
Du møter:
- Anja Røyne, miljøfysiker ved UiO og forfatter av boken Varm klode, kaldt hode. Løsninger på klimakrisen.
- Christian Palacios Haugestad, klimapsykolog.
- Maria Hildonen, spiller Ofelia i Hamlet.
- Penelope Lea, medlem av Barnas klimapanel, Miljøagentene og er UNICEF ambassadør.
- Linn Stalsberg, journalist og frokostmøtets ordstyrer.