Hopp til innhold

Kan man bedre forstå seg på et land gjennom dets kunst og kultur?

Ikke i salg

Digitalt frokostmøte: Kunstens og kulturens blikk på USA

Kan man bedre forstå seg på et land gjennom dets kunst og kultur?

I høst har Nationaltheatret Norges-premierer på to amerikanske samtidsskuespill: Antipodene av Annie Baker og Linda Vista av Tracy Letts. Med det kommende presidentvalget i USA som bakteppe, ønsker vi med denne salongen å utforske hvordan vi gjennom teater, litteratur, film, musikk, idrett og kunst bedre kan forstå et lands kultur og samfunnsstrømninger.

Hvordan kan amerikanske kunstnere fortelle oss noe nytt og opplyse oss om situasjonen i USA? I et splittet og kraftig polarisert samfunn, der folk har ulike verdensbilder og oppfatninger om hva som er sant og hva som er fake news; er det mulig vi overser nyanser av det amerikanske livet som kunsten kan være med på å løfte frem? Kan kunstopplevelser vekke empati og hjelpe oss til å se den andre siden av saken?

Både Annie Baker og Tracy Letts er anerkjente dramatikere i sitt hjemland – og på europeiske teaterscener. Stykkene de har skrevet beskriver karakterer in the land of plenty, både som individer og som en del av et større fellesskap. Amerikanske aviser har beskrevet Antipodene som et skuespill som forutså både metoo og den demagogiske trumpske lederstilen. Linda Vista refererer flere ganger til et gjenkjennelig populærkulturelt USA, med direkte henvisninger til president Donald Trump.

I et bredt sammensatt panel møter vi flere USA-eksperter, som kan gi nye og nyttige innsikter.

Du møter:

  • Frode Saugestad, litteraturviter og tidligere post-doctoral research fellow ved Harvard University hvor han blandt annet underviste i litteraturvitenskap. Saugestad er frokostmøtets ordstyrer.
  • Heidi Taksdal Skjeseth, utenriksjournalist i USA og forfatter av boka Løgn : hvorfor Trump lyver og hva det gjør med oss. 
  • Martine Næss Johansen, forfatter, slampoet og redaktør i det skeive kulturtidsskriftet MELK. Hennes tredje roman, Vi har ikke fire nye år, tar for seg Trumps Amerika dersom han blir gjenvalgt i 2020.
  • Arnstein Friling, journalist, født i Idaho i USA og jobber som oversetter for film og TV og som sportskommentator.

Nazneen Khan-Østrem har dessverre blitt forhindret fra å delta.

Frokostmøtet skjer som live-stream på Nationaltheatrets Facebook-side. På grunn av korona, uten publikum i rommet.