Hopp til innhold

Ikke i salg

Frokostmøte: Selvrealisering og arbeidsløshet

Vi er på toppen av Maslows behovspyramide og bor i verdens lykkeligste og rikeste land. Selvrealisering er nærmest blitt et krav i vår tid.

Arbeidslivet har blitt en målestokk og arena for om du lykkes i livet. Hvordan har "arbeid" mer og mer fått fargelegge ideene om hva det vil si å være et menneske i det 21. århundret? Har selvrealiseringen gjort oss til selvopptatte egoer, som glemmer å ta del i og ansvar i felleskapene man tilhører? Er presset til å «skape» seg selv blitt så stort at selvrealisering til slutt egentlig dreier seg om ikke å skuffe omgivelsene og andre rundt seg?

Lediggang er roten til alt ondt, sies det. Langvarig arbeidsledighet har helsemessige og samfunnsmessige konsekvenser, og selvrealisering blir et fjernt håp. Å være arbeidsledig kan oppleves som å havne i et utenforskap og i en offerposisjon, da normen i samfunnet er arbeid og vekst. Om man kun opplever stengte dører i jakten på å realisere drømmen sin, hvordan kan man lære å omstille seg, finne endringskompetanse og ny personlig vekst? Hvordan er det vi som samfunn snakker om arbeidsledighet i en tid der det nærmest har gått inflasjon i selvrealisering? Vi inviterer til en samtale som angår de fleste av oss.

Frokostmøtet er inspirert av forestillingen Natta syng sine songar av Jon Fosse. Handlingen spinner rundt Den unge mannensom er forfatter, men som til stadighet blir refusert av forlagene. 

Fra åpningen av Natta syng sine songar, Den unge kvinna:

”Eg held det ikkje ut lenger. Nei eg orkar ikkje. Vi kan ikkje leve slik som dette. Du ligg der og les. Du går ikkje ut. Du gjer ikkje noko. Ikkje har vi pengar. Ikkje har du arbeid. Ikkje noko har vi.”

Du møter:

  • Ole Jacob Madsen, psykolog og filosof og professor i kultur- og samfunnspsykologi ved Psykologisk institutt, UiO.
  • Sofie Frost, skuespiller og slampoet
  • Kristian Heggebø, forsker ved NOVA Institutt for velferdsforskning
  • Kristin Ølberg, karriererådgiver hos Econa
  • Sigrun Aasland, fagsjef i tankesmien Agenda og frokostmøtets ordstyrer

Frokostmøtet er et samarbeid med Econa.

Arrangementet er gratis og åpen for alle, frokost serveres fra kl. 07.30

Husk å melde deg på for å sikre deg plass!