Hopp til innhold

Hvordan påvirker kjønnsstereotypier i barnebøkene barna våre? 

Ikke i salg

Frokostmøte: Bør jenter kjønnskvoteres inn i barnelitteratur- og dramatikk?

Hvordan påvirker kjønnsstereotypier i barnebøkene barna våre? 

«Gutter er hovedkarakter mer enn dobbelt så ofte som jenter og kjønnsstereotypier lever i beste velgående i mange av dagens barenbøker. Det er få rampete jenter, og skurkene er nesten alltid gutter». Det viser en studie av de 100 mest populære barnebøkene i Storbritannia fra 2017. Vi ser også lignende tendenser på det norske bokmarkedet. – Vi får inn flere manus med mannlige karakterer enn kvinnelige - og særlig hvis karakterene er dyr, sier redaktør for barne- og ungdomslitteratur i Gyldendal, Nina Méd, til Vårt Land.

Bør vi «kvotere» inn jenter i barnebøker, og utfordre kjønnsstereotypier?

Da ordet «negerkonge» ble fjernet fra nyutgivelser av Pippi-bøkene skapte det voldsomme reaksjoner. Kritikerne hevdet at Pippi-sensuren var moraliserende, og i ytterste konsekvens antidemokratisk. 

Er det sensur hvis vi går inn for å skape mer kjønnsbalanse i barnelitteraturen, og endre på kjønnsrollemønsteret i fortellingene? Hva skjer når man går inn og endrer innhold om kjønn i barnebøker/barnetekster for at det skal tilpasses dagens samfunn? Er egentlig barnebøker god litteratur hvis de ikke makter å utfordre de gamle samfunnsstrukturene? Og hva er motforestillingene mot å gå inn å redigere eksisterende tekster, som kanskje tilhører en annen tid enn den vi lever i nå?

Du møter:

  • Tomas Glans, regissør av barneforestillingen Den utrolige historien om den kjempestore pæra 
  • Erlend Loe, oversetter av Den utrolige historien om den kjempestore pæra og forfatter
  • Helene Uri, forfatter og professor II ved Norsk Barnebokinstitutt
  • Dag Larsen, forfatter og mottok høsten 2018 Kongens fortjeneste medalje for sin mangeårige innsats for barne- og ungdomslitteraturen
  • Mina Martine Lystad, barnebokforfatter, hennes siste bok "Nørd" ble nominert til Arks barnebokpris i 2018
  • Bernhard Ellefsen, bokansvarlig i Morgenbladet og ordstyrer

Frokostmøtet er et samarbeid mellom Nationaltheatret og Morgenbladet, og er inspirert av forestillingen Den utrolige historien om den kjempestore pæra. Forestillingen er bygd på boken med samme navn, der samtlige av de tjue opprinnelige karakterene er menn/gutter. I stykket har regissøren valgt å endre på representasjonen av kjønn, slik at flere av hovedkarakterene og dyrene er jenter/kvinner.

Arrangementet er åpent for alle. Gratis frokost serveres fra kl. 07:30.