Hopp til innhold

Hvordan kan vi forhindre at jenter blir voldtatt? 

Ikke i salg

Frokostmøte: Vi må snakke om voldtekt

Hvordan kan vi forhindre at jenter blir voldtatt? 

Hver tiende kvinne i Norge har vært utsatt for voldtekt. Hvor mange av disse historiene får vi høre om? Nytter det å fortelle? Og hvem er det egentlig som bør lytte?

Nær halvparten av de 10 prosentene som har blitt voldtatt ble utsatt for det før de var fylt atten år. Bare 90 av de ca. 1400 sakene som ble anmeldt endte med domfellelse, ifølge Nasjonalt Kompetansesenter for vold og traumatisk stress.

Hva er de psykologiske konsekvensene av overgrep? Hvordan opplever den som er blitt voldtektsutsatt å stå frem med sin historie? Hva må til for at flere blir dømt i voldtekssaker? Og hvilke virkemidler må til for å «lære» overgriperen å slutte å voldta? 

Du møter: 
- Bjørn Løvland, leder for stiftelsen Tryggere 
- Ida Jackson, journalist
- Maria Kjos Fonn, forfatter og aktuell med boken Kinderwhore om en ung jente som blir utsatt for overgrep og sviktet av systemet. 
- Heidi Nordby Lunde, stortingsrepresentant i Høyre, andre nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen
- Linn Stalsberg, journalist og ordstyrer

Frokostmøte er er er inspirert av forestillingen Vi må snakke om Faust som har premiere på Nationaltheatret den 26. januar. Faust inngår en pakt med djevelens sendebud, Mefisto. Sin egen sjel i bytte mot alt han måtte ønske seg. Inkludert en 14 år gammel jente. Dette er ikke lenger romantikk og søken etter å vaske seg ren på den pure uskyld – det er pedofili. Og Faust er smertelig klar over det. Det er nye tider nå. Vi må snakke om det ubehagelige; vi må også snakke om Faust.

Frokostmøtet er et samarbeid mellom Amnesty og Nationaltheatret, et arrangementet i en serie kalt «De tause fortellingene», som har som mål å løfte frem og gi rom for de fortellingene som enda ikke er blitt hørt i Metoo-debatten. Det er også knyttet til årsprosjekt M:AKT – fortellinger om kjønn og makt i etterdønningene av Metoo. Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen i regi av Nationaltheatret. 

Frokosten finner sted i Publikumsfoajeen på Nationaltheatret 30. november kl. 08.00, med gratis frokost fra kl. 07.40. Åpent for alle. for alle.