Er vi på vei mot en ny verdensorden der kynisk pragmatisme trumfer demokratiske verdier?
Ikke i salg
Frokostmøte: Hva skjer når fellesskapet rakner?
Er vi på vei mot en ny verdensorden der kynisk pragmatisme trumfer demokratiske verdier?
I tiårene etter den kalde krigen har verden vært dominert av et felles, vestlig og demokratisk verdisyn – med rot i fellesskapet som ble etablert under og etter andre verdenskrig. Dette har tjent Norge godt, og vi har vanskelig for å forestille oss alternativer til denne verdensordenen.
Men denne ordenen virker ikke lenger selvsagt. Demokratiet er under press i land etter land, og stormakter som Kina og Russland tilbyr nå andre løsninger, uten å bry seg om demokrati og menneskerettigheter. EU synes handlingslammet i møte med populisme og utmeldelser, og USA under Trump virker uinteressert i det fellesskapet som har holdt vesten sammen i 75 år.
Står vi overfor en kollaps i det vestlige verdisamholdet? Hvordan påvirker dette det europeiske fellesskapet? Og hva gjør det med de mindre fellesskapene – både på nasjon- og individnivå? Hva må til for å gjenskape tilliten? Kan det i det hele tatt repareres?
Du møter
- Mona-Iren Hauge, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt og forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress
- Sten Inge Jørgensen, journalist og forfatter, aktuell med boken Vi som elsker Europa.
- Halvard Leira , seniorforsker på Nupi, forsket bla. på internasjonale relasjoner i et historisk perspektiv
- Hilde Sandvik, journalist og redaktør for tidsskriftet Broen, en møteplass der folk i Norden kan møtes og snakke på tvers av landegrenser og generasjoner
Frokostmøte er et samarbeid mellom Nationaltheatret og NUPI og er inspirert av forestillingen Savnet Felleskap som går på Nationaltheatret disse dager.
Gratis frokost fra kl. 07.30. Arrangementet er åpent for alle.