Hopp til innhold

Hvordan påvirker utseendet vårt hvilke muligheter vi har på arbeidsmarkedet, og hva gjør skjønnhet med vår sosiale status? 

Ikke i salg

Frokostmøte: Skjønnhet og avmakt

Hvordan påvirker utseendet vårt hvilke muligheter vi har på arbeidsmarkedet, og hva gjør skjønnhet med vår sosiale status? 

«Pene» jenter har mindre sjanse for å bli ansatt i mannsdominerte yrker, viser en studie gjort ved universitet i Colorado. «Attraktive» kvinner ble sett på som mindre egnet for «maskuline» jobber som lederstillinger innen forskning og utvikling, direktørstillinger innen finans, ingeniør og byggelederskap.

Samtidig viser en ti år gammel studie gjort ved universitet i Alaska at «pene» barn faller og slår seg sjeldnere enn «mindre pene» barn. De pene barna får mer skryt og oppmerksomhet fra lærerne på skolen. Dessuten har både medelever og lærere høyere forventninger til deres skoleprestasjoner. 

Hva betyr utseende for hvilke muligheter du har i arbeidslivet og sosialt? Når er klassisk skjønnhet fordelaktig, og når er det en byrde? Hvordan forholder vi oss egentlig til synlige funksjonshemninger og andre ting som bryter med såkalte skjønnhetsidealer? Hva slags skjønnhetsidealer er det egentlig vi påvirkes av? Og hvorfor er det ingen som tar tak i urettferdighet knyttet til utseende? Hvordan kan effekten av utseende forklares biologisk med hva som skjer i hjernen vår når vi ser vakre ansikt?

Du møter: 
- Guro Løseth fra Psykologisk institutt ved UiO som har forsket på hva som skjer med oss når vi ser på vakre ansikter 
- Bjørn Hatterud, kurator og skribent, forfatter av boken Mot Normalt 
- Lasse Hønsen, administrerende direktør i cut-e Norge som leverer arbeidspsykologiske tester til bruk i seleksjon og utvikling. Hønsen har mastergrad i psykologi med spesialisering i arbeids- og organisasjonspsykologi fra UiO. Han er særlig opptatt av nøytral og rettferdig seleksjon.
- Linn Stalsberg, ordstyrer og journalist

Frokostmøtet er et samarbeid mellom UiO og Nationaltheatret og er inspirert av forestillingen Cyrano som har premiere på Nationaltheatret 24. november. Cyrano de Bergerac er en uovervinnelig soldat, en kompromissløs poet, dramatiker og samfunnskritiker med upåklagelig moral, men utseende står i veien for hans lykke.