Hopp til innhold

Velkommen til frokostmøte om norsk identitet og politikk i skvis mellom grønne idealer og oljeeventyr.

Ikke i salg

Norsk i oljealderen

Velkommen til frokostmøte om norsk identitet og politikk i skvis mellom grønne idealer og oljeeventyr.

Naturelskende foregangsland for klima og miljø, og verdensledende i effektiv oljeproduksjon med åtte tusen milliarder oljekroner på bok: Dette er det store norske paradokset. Klimakrisen har satt Norges oljeeventyr i et nytt lys, men de politiske konklusjonene spriker fra full stans til full gass. 

Hvordan forener vi «norske verdier» som vintersport og fjellvandring med det å være avhengig av en oljeindustri som bidrar til dramatiske klimaendringer? Står vi ovenfor en identitetskrise? Og hvilken rolle spiller egentlig vår egen selvforståelse for de politiske valgene vi tar?

Du møter:
- Kristin Halvorsen, direktør for CICERO Senter for klimaforskning, og tidligere finansminister og SV-leder.
- Maja Lunde, forfatter av boken «Bienes historie» og aktuell med boken «Blå» om noe av det norskeste norske: i en vestlandsk fjordarm, under en stadig minkende blåhvit bre.
- Elin Lerum Boasson, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo med norsk og europeisk klimapolitikk som spesialfelt
- Gudmund Skjeldal, idéhistoriker, tidligere langrennsløper, og forfatter blant annet av bøkene «Fallande snø - den norske klimautfordringa» og «Feber - historia om norsk olje og gass»
- Helge Jordhem, professor i kulturhistorie, Universitetet i Oslo

Møtet er et samarbeid mellom Nationaltheatret og CICERO med bakgrunn i teaterstykket Jeg vil høre havet, som har urpremiere på Nationaltheatret 4. november 2017. Jeg vil høre havet er et dialogprosjekt om klima, miljø og hvordan vi takler endring.