Hopp til innhold
125 år
Portrett av mann

Teatersjefens 17. mai-hilsen

Hva vil det si å være et vi, og hva har det å si for å være virkelig fri? spør teatersjef Kristian Seltun i lederen til 17. mai-matinéen.

Gratulerer med dagen og velkommen til 17. mai-feiring på Nationaltheatret! Det er en glede å kunne åpne opp teatret på selveste nasjonaldagen. Mellom barnetog, kongelige vink, is, pølser og kanonsalutter inviterer vi publikum inn til å være en del av frihetsfeiringen, som jo 17. mai også handler om.

Vi har ikke alltid hatt den friheten, og dette er en god dag å minne oss selv på at det så absolutt finnes de som ikke lever i frihet.

I år vil 17. mai-matinéen gå tett på frihetsbegrepet – hva vil det si å være fri, og koster vår frihet noe for andre?

Friheten vi ofte tar for gitt er ikke forbeholdt alle. Kvinners selvstendighet innskrenkes ytterligere i Afghanistan, og i Iran straffes kvinner for å stå opp i en modig revolusjon. Retten til å bestemme over egen kropp, og å leve ut sin kjærlighet og legning begrenses. Vi beveger oss baklengs inn i framtiden når frihet vi kanskje har tatt for gitt står på spill for stadig flere.

Det er lett å ha sterke meninger om ufrihet som vi ser ute i verden, men gjelder det samme når angrepet på frihet foregår i og av vårt eget land? Den samiske kulturen er under konstant press. Er den ofret på veien til det vi med stolthet ofte kaller «verdens frieste og rikeste land»? Hva har vi vunnet, og hva har vi tapt som nasjon når vi har mistet synet av en fortrengt nasjon, slik Mikkel Berg-Nordlie skriver i sitt essay.

17. mai er en dag for fest, moro, salutter og feiring av stolte tradisjoner. Vi håper og tror at dagen også kan være en feiring av refleksjonen rundt hva det vil si å være et vi, og hva det har å si for å være virkelig fri.

Se også

Essay
Portrett av mann

Den fortrengte nasjonen

Jeg vokste opp i et usynlig land, som del av et fortrengt folk. Hvem førte oss hit? Hvor går vi herfra?

Essay av Mikkel Berg-Nordlie/Boardda Mihkkal.

Les mer
Forestilling
Stortinget

Norge lytter

En scenisk lesning av Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.

Les mer