Hopp til innhold
125 år

Fotograf: Øyvind Eide

Gruppebilde av skuespillere i formasjon med store, prangende kostymer

Hvilken rolle spiller de egentlig?

Hva er en påkleder? Hvor mye makt har en teatersjef? Og hva gjør egentlig en dramaturg? Her kommer en liten guide til noen av yrkene man finner ved et teater.

Teatersjef

Teatersjefen er teatrets øverste kunstneriske leder. Det vil si at hen blant annet bestemmer hvilke forestillinger som skal settes opp på hvilke scener, hvilke regissører som skal jobbe med dem og hvilke skuespillere som skal være med.

Marian Saastad Ottesen som Ludvikke de Lux
Marian Saastad Ottesen som Ludvikke de Lux.

Økonomidirektør

På Nationaltheatret har vi ingen økonomidirektør, men en økonomisjef. Økonomisjefen er den som holder styr på teatrets økonomi, ved å sette opp budsjetter og passe på at teatret ikke bruker mer penger enn det skal.

Anne Krigsvoll som Margot Myntekrohne.

Regissør

Regissøren er den kunstneriske lederen av forestillingen. Hen har klart et konsept og en visjon for hvordan teaterstykket skal komme til liv på scenen. Regissøren leder prøvene og jobber frem forestillingen sammen med skuespillerne og resten av det kunstneriske laget.

Lena Kristin Ellingsen som Tilda Trubadura Floppfrenstrasse og Øystein Røger som Harry Hakkevetti Spradenbass.

Dramaturg

Dramaturgen jobber med å lese manus og anbefale stykker for teatersjefen. Dramaturgen bearbeider også ofte manus til forestillingen, i tillegg til å følge prøver og bistå i videreutviklingen av forestillingen frem mot premiere – med hovedansvar for tekst og handling.

Henriette Marø som Frøken Tvist, Håkon Ramstad som Herr Plot og Patrick Hilmar Ingvaldsen som Herr Kurve. 

Skuespiller

Skuespilleren står på scenen og bærer forestillingen både i prøvetiden, når forestillingen utvikles og får sin form i samarbeid med regissør og resten av det kunstneriske laget, og etter premieren, når forestillingen skal spilles for publikum, kveld etter kveld.

Eindride Eidsvold spiller Brynjar Tverr.

Sufflør

Suffløren sørger for at forestillingens manus til enhver tid er oppdatert, med riktig tekst og replikker. Suffløren hjelper skuespillerne med tekstarbeid gjennom prøveperioden og sitter også ofte på fremste rad når forestillingen spilles, slik at hen kan hjelpe skuespillerne videre hvis de skulle glemme replikker.

Ågot Sendstad som Liselotte Hviskelaft.

Påkleder

Påklederen har ansvaret for å ta vare på forestillingens kostymer før, under og etter prøver og forestillinger – det innebærer alt fra reparasjon til renhold av kostymene. Påklederen hjelper også skuespillerne på og av med kostymene underveis i forestillingen.

Jonas Fuglevik Urstad som Robert.

Scenearbeider

En scenearbeider river ned og bygger opp scenografi. Hen vedlikeholder og sørger for at alt er som det skal være i scenerommet før og etter prøve eller forestilling.

Peter Østergaard som Snorre Lofthus (i høyre hjørne).

Renholdsarbeider

Renholdsarbeideren spiller en viktig rolle på teatret. Vedkommende har som jobb å rengjøre teatret, slik at de som arbeider der har et sunt innemiljø, og slik at publikum får en hyggelig opplevelse i rene og pene lokaler.

Monica Dybwad som Johanne Oskarsdatter.