Hopp til innhold
125 år
Liv Ullmann og skuespiller Øystein Røger

Fotograf: Erik Aavatsmark

Liv Ullmann og skuespiller Øystein Røger

Liv

Liv Ullmann har levd et liv utenom det vanlige. Her er et lite bildedryss fra en eventyrlig karriere.

Hun er Norges med berømte skuespiller, kjent fra scene og lerret i inn- og utland. Nå forteller Liv Ullmann sin historie på Nationaltheatrets hovedscene.  

Over 30 teaterroller har det blitt, de fleste spilte hun tidlig i karrieren, på 1960- og 70-tallet. Men det er særlig gjennom sine mange filmroller at mange av oss kjenner henne, og det var etter innsatsen i Ingmar Bergmans filmer at hun fikk internasjonal annerkjennelse.

Liv Ullmann har spilt Nora i Et dukkehjem på Broadway, og hun har hatt mange Hollywoodstjerner som motspillere. Fra 1990-tallet har hun hovedsakelig jobbet som regissør for teater, film og TV.

Her er noen glimt fra hennes liv:

Komiske avsløringer: Liv Ullmann i forestillingen Quinder, kvinder, kvinner på Amfiscenen i 1966.

Foto: Jan Schwarzott/Nationaltheatret

Spiller Brecht: Intervju hjemme hos Liv Ullmann i forbindelse med premieren på Den kaukasiske krittringen ved Det Norske Teatret i 1962, et stykke som for øvrig også spilles på Nationaltheatret våren 2020.

Foto: Brun, Johan/DagbladetAnklaget for trolldom: Liv Ullmann i rollen som Anne i Anne Pedersdotter, en av de mest kjente kvinnene som ble anklaget for å være heks og brent på bålet i Norge. Forestillingen ble spilt på Hovedscenen, Nationaltheatret, i 1967.

Foto: Jan Schwarzott/NationaltheatretModernisme på scenen: Ella Hval og Liv Ullmann, sistnevnte som Stedatteren i Seks personer søker en forfatter på Hovedscenen, Nationaltheatret i 1967.

Foto: Jan Schwarzott/Nationaltheatret


Kunstnere på flukt: Fra filmen Skammen av Ingmar Bergman, som hadde premiere på International Cinema Incontri i Sorrento i Italia i 1968. 

Foto: Everett Collection / NTB scanpix


Elskende: Joachim Calmeyer og Liv Ullmann som Britannicus og Junia i teaterstykket Britannicus på Hovedscenen i 1971.

Foto: Jan Schwarzott/NationaltheatretJobb og familieliv: Liv Ullmann, med datteren Linn på fanget, og Ingmar Bergman i samtale under innspillingen av filmen Viskningar och rop i 1972.

Foto: Everett Collection / NTB scanpixStorfilm: Regissør Liv Ullmann instruerer Elisabeth Matheson under innspillingen av Kristin Lavransdatter i 1994. 

Foto: Brynjulv Aartun / Aftenposten / NTB scanpix


Liv Ullmann discussing with two actors
Regissør i aksjon I: Regissør Liv Ullmann under prøvene på Onkel Vanja, som hadde premiere på Hovedscenen, Nationaltheatret, i 2013. På bildet: Stine Mari Fyrileiv, Liv Ullmann og Anders Baasmo Christiansen.

Foto: Erik Aavatsmark


Man holding a woman
Regissør i aksjon II: Gode stemning mellom Liv Ullmann og skuespiller Øystein Røger.

Foto: Erik AavatsmarkStorsatsning på Nationaltheatret: Regissør Liv Ullmann og skuespiller Marte Engebrigtsen under pressekonferansen til Fortrolige samtaler, som hadde premiere på Hovedscenen, Nationaltheatret, i 2016.

Foto: Øyvind Eide, Nationaltheatret