Main menu and utilities

Main menu

En folkefiende (CL) (Un enemigo del pueblo)

Av Henrik Ibsen, bearbeidet av Bosco Cayo

«En god versjon av en klassiker – av to regissører som tør.»
Santi teatro & danza

Bak lukkede dører

En chilensk folkefiende om demokratiets skjørhet og de økonomiske interessenes makt. 

Dette er historien om Doktor Stockman, leder av et helsespa, som også er en stor turistattraksjon. Når doktoren oppdager at vannet er forurenset og setter befolkningens helse i fare, må han bestemme seg: Skal han avsløre det han vet – eller skal han gi etter for de økonomiske og politiske interessene i byen? Noen presser ham til å beholde informasjonen som en hemmelighet …

Det chilenske teaterkompaniet Colectivo Zoológico presenterer En folkefiende, der handlingen vises både live og på film. Når sceneteppet går ned, blir karakterenes handlinger likevel portrettert via kameraet. Det er som om skuespillerne er på en scene på scenen – en indre scene – og publikum får innsyn i hva som skjer bak lukkede dører.

Via skjermen og scenen observerer og undersøker publikum en gruppe unge voksne i en realistisk og sensitiv forestilling, et impresjonistisk bilde av hverdagslivet, der tilskueren kan kjenne seg igjen. Som i en kapsel eller prototype på den moderne virkeligheten, utvikler karakterene seg og følger ideene sine nedover – på en ekstrem og udemokratisk vei.

Gjennom lek med gjennomsiktighet, video og projeksjon vises de intime rommene der offentlige vedtak fattes. Her manipuleres det med makt. Fellesgodene og folkemeningen omtales som hellige begreper, mens det er særinteressene som i virkeligheten får styre.

Ibsens tekst er skrevet for 130 år siden, men kunne like gjerne vært skrevet i går. Den stiller spørsmål ved enkeltmenneskets forpliktelse til sannheten i dagliglivets mange avgjørelser – og i en virkelighet der pengene rår.

Denne forestillingen er ikke lenger i spill. Klikk her for å se alle aktuelle forestillinger.

Ble spilt 15. september 2018 på Amfiscenen.

Varighet: én time og 45 minutter, uten pause. Spilles på spansk med engelsk tekst. 

Produsert av Colectivo Zoológico, finansiert av FONDART 2014, Ministry of Culture.

Un enemigo del pueblo (CL) var en del av Ibsenfestivalen 2018.

Les mer om Ibsenfestivalen

The Ibsen Festival

Sagt om forestillingen

Anmeldelser

  • «En god versjon av en klassiker – av to regissører som tør.»

    Santi teatro & danza
  • «Ibsen's work remains fully valid.»

    El Mercurio

Kunstnerisk lag

Nicolás Espinoza, Laurene Lemaitre (regissører), Pablo Mois, Sebastián Pereira, José Manuel Aguirre, Juan Pablo Troncoso, José Miguel Neira, Germán Pinilla, Viviana Nass, Esteban Cerda og Paula Pavez.