Hopp til innhold
125 år

Fotograf: Øyvind Eide

Anneke von der Lippe

Kjapt, smart og godt

Personer, steder og ting er en historie full av svart humor – kjapt, smart og godt skrevet, mener skuespiller Anneke von der Lippe.

– Jeg spiller legen, terapeuten og moren – som representerer autoritetspersonene i Emmas liv. En fin og utfordrende trio å spille. Å være lege eller terapeut for en rusmisbruker; å motivere et menneske som ikke ser sitt eget potensial, det er virkelig en krevende oppgave. Man blir en skyteskive og må ta imot så mye motstand. Og det å være foreldre til en rusmisbruker er så tøft at man av og til blir rådet til å bryte kontakten med barna sine – for å ikke gå til grunne selv.

I arbeidet med disse tre karakterene har jeg fundert over min egen rolle i livet, som mor til tenåringsdøtre, for der tror jeg at det er en parallell. Du må forstå at du ikke kan ta den motstanden du får personlig, fordi du er den personen de skal bryne seg på for å kunne utvikle seg …

Selve tittelen på stykket, Personer, steder og ting, handler om tolvtrinnsprogrammet som brukes av ulike behandlingsinstitusjoner. Det handler om å takle å være på de stedene du forbinder med rus, med de personene som får deg til å ruse deg og blant de tingene som virker utløsende på gamle adferdsmønstre. Så spørs det da, når du har vært gjennom tolvtrinnsprogrammet og kommer ut av klinikken: Hvordan blir du møtt? Og hvem er du? Har du noen personlighet igjen uten rusen?

Tematikken kan høres utrolig trist ut, men stykket er ikke bare sårt, det er en historie full av svart humor – kjapt, smart og godt skrevet.