Hopp til innhold
125 år
Miriam Hansen Troøyen spiller Parzival i Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet.

Fotograf: Øyvind Eide

Parzival

Legenden om Parzival

I forestillingen Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet møter du karakteren Parzival. Her kan du bli bedre kjent med denne mytiske figuren, som lærte seg viktigheten av å stille spørsmål.

Parzival er et middelaldersk verk skrevet på tidlig 1200-tall av poeten Wolfram von Escherbach. Det handler om Parzival, en ung helt og en av ridderne av det runde bord ved Kong Arthurs hoff.

Historien om Parzival begynner med at hans far Gahmuret dør i krig. Den vordende moren, Dronning Herzeloyde, blir knust, og hun dedikerer seg til å beskytte deres sønn mot ridderlighet og menns krigføring. Parzival vokser opp i isolasjon.

«Still ikke masse spørsmål»

Den dagen Parzival møter tre riddere, tror han at de er Gud selv. Han trosser sin mor og bestemmer seg for å oppsøke Kong Arthurs hoff. Parzival får en mentor, Gurnemanz, som lærer ham om en ridders plikter, og da særlig selvkontroll og moderasjon. Gurnemanz advarer ham også mot å være uforskammet nysgjerrig. Parzival må ikke lenger snakke som et småbarn, han må bli mer forsiktig.

«Vær ikke lenger ulykkelig, og still ikke masse spørsmål. Gjør til en vane å tenke over hvilket svar du vil ha.»

Den hellige grals slott

Når Parzival ankommer den hellige grals slott, spør han ikke sin vert, fiskerkongen Anfortas (også kjent som den sårede kongen) om hans mystiske sår, eller om de magiske gjenstandene som finnes i slottet. Parzival husker Gurnemanzs råd om ikke å være for nysgjerrig.

En væpner gir Parzival et dyrebart sverd, som Anfortas har båret i strid flere ganger. Dette er et avgjørende øyeblikk, for nå burde Parzival begynt å spørre.

«For da det ble lagt i hendene hans, var det et tegn på at han burde stille spørsmål. At Parzival ikke spør er en stor tragedie, fordi det kunne ha endret alt for Kong Anfortas: Ett spørsmål, og han kunne blitt frisk og sunn.»

Tapt ære

Neste morgen er Parzival helt alene i et forlatt slott. Da han møter en væpner på vei ut fra slottet, har han mange spørsmål. Men det eneste han får til svar fra væpneren er:

«Dra til helvete! Hvis du hadde åpnet munnen din og spurt verten! Nå har du kastet bort din ære!»

Parzival returnerer til kong Arthurs hoff, hvor han under en festmiddag blir oppsøkt av gralens sendebud, Cundrie, som mener Parzival har mistet sin ære og forbanner ham i gralens navn. Parzival forlater hoffet, selv om han ikke skjønner hva han har gjort galt.

Det riktige spørsmålet

Etter nesten fem års vandring og kamp for det gode, får Parzival en ny hest, som er eid av en ridder av den hellige gral. Hesten fører ham til Trevrizent, som Parzival introduserer seg som en angrende synder til. Han blir hos denne hellige mannen i fjorten dager og lærer om den skjulte meningen med livet og den sanne betydningen av gralen. Han får også vite at moren hans er søsteren til gralkongen. Parzival forlater Kong Arthurs verden, og tar et skritt mot et liv fylt av åndelig forståelse. Han er kalt til en annen verden; den hellige gralens verden.

Igjen dukker gralens sendebud Cundrie opp, og nå proklamerer han at Parzivals navn har dukket opp på gralen, som markerer ham som den nye kongen og vokteren av den.
Parzival gjenforenes så med fiskerkongen Anfortas, og endelig klarer han å stille spørsmålet: «Onkel, si meg, hva plager det deg?» Og gjennom Parzivals empati skjer underet: Anfortas blir frisk.

Kilder: Parzival av Wolfram Von Eschenbach og Wikipedia