Hopp til innhold
125 år

Fotograf: The Laura Flanders Show/Wikimedia Commons

Tony Kushner

En amerikansk kronikør

Hva skjer når menneskenes idealer og handlinger ikke lenger passer sammen, spør den amerikanske dramatikeren Tony Kushner, som har skrevet det amerikanske teateposet Engler i Amerika.

Han ble født i 1956 og er vokst opp i Louisiana, i en musikerfamilie. Han har blant annet studert regi ved New York University og entret verdens teaterscener med Engler i Amerika – et av 1990-tallets viktigste dramatiske verk. Selv har Tony Kushner omtalt Engler i Amerika som «skeive fantasier rundt nasjonale temaer». I 2003 produserte HBO en tv-serie av Engler i Amerika, regissert av Mike Nichols, med blant andre Al Pacino og Meryl Streep i rollene.

Tony Kushner har uttalt at han forsøker å plassere sammen ting og figurer som ikke har noe med hverandre å gjøre, når han skriver. Også universet i Engler i Amerika vokste ut av figurkonstellasjonene: «Hva skjer når menneskenes idealer og handlinger ikke lenger passer sammen?» spør han.

Den politiske dramatikeren Bertolt Brecht er et forbilde for Kushner, men det er virkeligheten, ikke teatret, som har politisert ham. Spesielt avgjørende var det å stå frem som homoseksuell.

Kushner har, i tillegg til flere skuespill, skrevet manuset til filmen München (2005), som ble regissert av Steven Spielberg. De to fortsatte samarbeidet, og i 2012 hadde filmen Lincoln premiere, med Daniel Day-Lewis i tittelrollen.

I 2017 kom nyheten om at Kushner skriver et stykke om Donald Trump. Hvordan kunne landet vårt gi makten til en gal mann? Hvordan kan et land begå politisk selvmord, spør dramatikeren. Han understreker at han ikke har svarene, men konstaterer at marerittet pågår foran øynene på oss.