Hopp til innhold
125 år

Fotograf: Jonas Falk Evensen

Ung Shakespeare

Ung Shakespeare

I høst kan du se to forestillinger med Shakespeare i sentrum, Romeo og Julie og Forelska i Shakespeare. Vi snakket med Fride, Malaika, Irmelin, Salmo, Van Lian og Idar om teater og om det å være eller ikke å være...

Hvis jeg sier Shakespeare, hva sier du?

Van Lian: Jeg sier "Romeo og Julie." Jeg har ikke sett stykket ennå, men jeg har hørt masse om det. 

Idar: Jeg tenker på gamle tider, majestetiske, kongelige edle ting og tang.

Irmelin: Shakespeare får meg til å tenke på drama, romantikk og kjærlighet!

Frida: «Å være eller ikke å være.» 

Salmo: Jeg kan ikke så mye om Shakespeare, men jeg vet at "Å være eller ikke å være" er fra Hamlet, et av stykkene hans. Jeg tror Hamlet er et ganske mørkt stykke.

Frida: Jeg tror "Å være eller ikke å være" handler om å leve eller dø. Det er veldig dramatisk, men sånn kan det jo være for noen i blant.

Malaika: Den replikken passer til en «dramaboy» eller «dramaqueen» – at de overdriver på scenen, med store kostymer og store ord. Det høres ganske fælt ut når jeg tenker meg om, å snakke om å ville være til eller ikke ville være til.

Frida: Ja, det høres ut som en som har det skikkelig kjipt. Kanskje Shakespeare også hadde det på samme måten da han skrev stykket.

Hva er bra med teater?

Fride: På teater kan man kose seg, rømme vekk, drømme seg bort.

Malaika: På teater kommer man inn i en egen verden, det er gøy å komme seg vekk fra virkeligheten og slippe tak i alt som skjer i livet for en liten stund. Jeg synes det er bra å komme seg ut og ikke bare sitte på sosiale medier, men være med venner og kose seg med dem - være sosial.

Irmelin: Teater er for meg nytt og annerledes, det kult, det er ikke som film, man er tilstede og opplever spillet nesten som i virkeligheten.

Salmo: På teater kan man kose seg, teater er gøy! Oppleve noe ekte, det er ikke fake, det skjer her og nå!

Van Lian: Å bli underholdt. Teater er kult!

Salmo: Det kan være underholdning, men samtidig kan man lære noe om livet.

Idar: Det som er kult med teater er at det er live, rett foran deg. Du kan gjerne se en film, men det er tatt opp og valgt ut helt perfekte «takes,» på teater er det ikke perfekt, og det er det som er spennende. Det er rett foran deg, skjer det noen «feil» så skjer det, og det er kjipt men litt kult! JEg liker også å spille teater, man må øve og fokusere når man står på scenen så det blir best mulig. 

Kahoot

Ta testen!

I denne Kahooten kan du teste din kunnskap om William Shakespeare! Ta den selv eller sammen med klassen din.

Ta testen her
NT