Hopp til innhold
125 år
Ragnhild Hemsing

Ragnhild Hemsing

Fiolin- og hardingfelespiller

Ragnhild Hemsing har studert ved Barratt Dues musikkinstitutt og prof. Boris Kuschnir i Wien.

Ragnhild Hemsing har lang fartstid bak seg som fiolinist både innenfor den klassiske musikken og den norske tradisjonsmusikken. Hun har en internasjonal solistkarriere på både klassisk fiolin og hardingfele, og klarer på en unik måte å gjøre stoffet til sitt eget, både på måten hun trakterer instrumentene og ikke minst ved at hun også mer og mer har begynt å ta i bruk hardingfela i musikk som opprinnelig er skrevet for fiolin. Slik framstår hun som en sjelden brobygger mellom de to ulike sjangrene. Samtidig har hun sans for å utforske folkemusikkens muligheter i framtida og tar med dette et steg i en ny retning med et sammensatt lag av «moderne» musikere fra flere sjangre. Slik føyer hun seg inn i rekken av musikere og komponister som brøyter nytt lende og åpner nye horisonter.

I 2024 er Ragnhild Hemsing Årets festspillmusiker under Festspillene i Bergen, hvor hun blant annet medvirker på Peer Gynt–forestillingen sammen med Nationaltheatret. Dette er hennes første store samarbeid med Nationaltheatret.

I tillegg til sin solistkarriere, har hun en rekke egne kammermusikkprosjekter, som hun regelmessig turnerer med.

Ragnhild Hemsing har utgitt en rekke innspillinger; VIVALDI (2024), VETRA (2023), BRUCH + TVEITT (2022), Peer Gynt (2021), RØTA (2020), Beethoven's Testaments of 1802 (2020), Northern Timbre (2017), YR (2011), Halvorsen: Orchestral Works, Vol. 3 (2011). Innspillingen RØTA vant OPUS KLASSISK-prisen i 2021 i kategorien  "Classical music without boarders".

I 2013 etablerte hun sammen med sin søster Hemsingfestivalen i Valdres – en festival som arrangeres hvert år og som byr på konserter med musikere på høyt internasjonalt nivå, i en unik kombinasjon av natur- og musikkopplevelser.

Ragnhild Hemsing spiller på en fiolin bygget av Francesco Ruggeri (Cremona, 1694) og en hardingfele som tidligere tilhørte fiolinisten og komponisten Ole Bull (1810-1880). Begge instrumentene er utlånt av Dextra Musica.

Aktuell med