Hopp til innhold
125 år
Lise Fjeldstad

Lise Fjeldstad

Skuespiller

Lise Fjeldstad ble utdannet ved Statens teaterhøgskole (1960–1963). 

Hun debuterte ved Nationaltheatret som Blanche Dubois i En sporvogn til begjær (1975). Siden den gang har hun medvirket i over 50 oppsetninger, både som skuespiller og regissør. 

Roller i utvalg, Nationaltheatret: Agnes i Brand, Elisabeth av Valois i Don Carlos, Hekabe i Trojanerinner, Lavinia i Det lykkelige valg, Tittelrollen i Maria Stuart, Martha i Hvem er redd for Virginia Wolf?, Fanny Wilton i John Gabriel Borkman, Helene Alving i Gengangere, Kong Juliane i Livet i vold, Maxine i Iguananatten, Irene i Når vi døde vaagner, Dronning Gjertrud i Hamlet, Den eldre kvinna i Svevn og Arkadina i Måken.

Ved andre teatre har hun blant annet gjort tittelrollen i Hedda Gabler, Solveig og Mor Aase i Peer Gynt, Ragnhild i Medmennesket, Gunhild i Den fjerde nattevakt, Charlotte i Høstsonaten, Rosalinde i As you like it, Alice i Dødsdansen og Tora Parsberg i Paul Lange.

Som instruktør har hun blant annet satt opp Reisen til Julestjernen, Til Julia og Dansetimen ved Nationaltheatret. Dessuten har hun satt opp forestillinger ved Teater Ibsen, Den Nationale Scene, Riksteatret, Det Norske Teatret, Rogaland Teater og Radioteatret.

Film og TV i utvalg: Ljoba Andrejevna i Kirsebærhagen, Nora i Et dukkehjem, Asta Almers i Lille Eyolf, Maja i Naar vi døde vaagner, Yerma i Yerma, Alice i Dødsdansen, Wenche Løvdal i Fortuna, Beate i Størst av alt, Liv Hansen i Hvaler, kvinnelig hovedrolle i Klabautermannen, Liten Ida, Galskap og Dragens fange.

Priser og utmerkelser, utvalg: Svensk films Guldbaggen (1982), Amandaprisen for beste kvinnelige hovedrolle (1991), Radioteatrets Den Blå Fugl (1992), Per Aabels Ærespris (1992), Kritikerprisen (1993), Stiftelsen Akershus Festning for Kunst og kulturs hedersplakett (1998), Aase Byes Ærespris (2001), Henrik Ibsens Jubileumspris (2003), Ibsen Centennial Award (2006), Herman Wildenveys Poesipris (2006), Heddaprisen (2006), Oslo Bys Kulturpris (2008), Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden (1993), "Bypatrioten" (2011), Rolf Gammelengs Veteranpris (2012), Anders Jahres kulturpris (2013) og Kommandør med Stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden (2014).

Bilder fra forestillinger

1/1

1/1

Festkledde skuespillere på en julepyntet hovedscene

Lise Fjeldstad i Nationaltheatrets julekonsert

Foto: Erika Hebbert

Lise Fjeldstad i Nationaltheatrets julekonsert

Foto: Erika Hebbert

1/1

1/1

Få nyheter og eksklusive tilbud

Du kan sikre deg billetter tidlig, få varsel om nye forestillinger, bli invitert til arrangementer og motta eksklusive tilbud

Laster...