Hopp til innhold
125 år
Nationaltheatrets samfunnsoppdrag

Samfunnsoppdrag

Teatret har hatt et viktig samfunnsoppdrag gjennom alle tider. Nationaltheatret setter etikk og samfunnsansvar høyt.

Det er kanskje lett å glemme at teatret oppsto i det antikke Hellas, på samme sted og tid som demokratiet, men det gjorde det, og ikke uten grunn. Teatret spilte en viktig rolle i å skape en felles kulturell identitet, og gjennom teaterfestivaler oppsto et frirom og en unntakstilstand for borgerne. Slik ble teatret en av byggesteinene i demokratiets DNA.

Teatret har alltid speilet sin samtid. Da den mørke middelalderen gjorde sitt inntog i Europa, var også teaterscenene i større grad mørklagt. Og sjelden har teaterkunsten blomstret som da renessansen overtok. Da Norge ble en fri nasjon med egen grunnlov, ble det også bestemt at Nationaltheatret skulle bygges, som hele nasjonens teaterscene. Det skulle ligge midt i nasjonens hjerte – mellom storting og slott, universitet og rådhus. Dette bygget – og dets virksomhet – er viktig for hele landets identitet.

Under krig og okkupasjon har kunsten og kulturen blitt sensurert, slik Nationaltheatret også ble under andre verdenskrig.

Nationaltheatret setter etikk og samfunnsansvar høyt. Teatret skal utføre sin virksomhet på en forsvarlig og etisk måte for mennesker, samfunn og miljø som påvirkes av vår aktivitet.

Få nyheter og eksklusive tilbud

Du kan sikre deg billetter tidlig, få varsel om nye forestillinger, bli invitert til arrangementer og motta eksklusive tilbud

Laster...