Hopp til innhold
125 år

Josette Bushell-Mingo

Regissør

Josette Bushell-Mingo er skuespiller og regissør, og jobber som førsteamanuensis og leder for Institutt for skuespill ved Stockholms Konstnäliga Högskola.

Hun har jobbet i 35 år som kunstnerisk leder, skuespiller og frilansregissør i Storbritannia, Sverige og andre land. Siden 2005 har hun vært kunstnerisk leder ved Riksteaterns Tyst Teater - scenekunst på tegnspråk. Hun er også gjesteprofessor ved Coventry University i Storbritannia siden 2017 og er tilknyttet Liverpool Unity Theatre og Keswick Theatre UK som scenekunstner. Hun har jobbet med The Royal Shakespeare Company og i 2006 ble hun tildelt Officer of the Order of the British Empire.

Siden 2005 har hun vært kunstnerisk leder ved Tyst Teatern, som er Riksteaterns senter for utøvende kunst på tegnspråk. På Tyst Teaterns vegne har hun regissert både i Canada og i Norrbotten, hvor hun har samarbeidet med det Samiske teatern, Norrbottensteatern og Tornedalteatern. For Riksteatern har hun regissert forestillingen BUS (Brun uten sol).

Bushell-Mingo er aktiv i den offentlige debatten og har ofte stilt spørsmål ved fraværet av minoriteter i de svenske teaterscenene. Hun har blant annet vært en del av og dannet foreningen Tryck, som samler utøvende artister med afrikansk bakgrunn. Hun har uttalt at det som motiverer henne mest i det kunstneriske arbeidet er kampen mot rasisme. I tillegg til arbeidet med Tyst Teatern, har Josette Bushell-Mingo også regissert skuespill som legemliggjør rasisme fra et historisk og tidsriktig perspektiv. Hun har blant annet regissert et sett av Lorraine Hansberrys skuespill En druva i solen og turnert i både Sverige og England med forestillingen Nina - en historia om mig och Nina Simone.

I 2013 utnevnte den svenske regjeringen Josette Bushell-Mingo som medlem av styret for Stiftelsen Svenska Filminstitutet. Hun er også styreleder i Cinemafrica.

I 2012 ble Bushell-Mingo tildelt Stockholms stads kulturpris der hun mottok æresprisen i kategorien scenekunstner. Samme år mottok hun minoritetsspråkligeprisen av Språkrådet. Året etter, i 2013, mottok hun Sveriges Dövas Riksförbunds pris Kruthmedaljen, den absolutt fineste prisen du kan få i Dövsverige. I 2018 ble hun tildelt Per Ganneviks stipendium.

Få nyheter og eksklusive tilbud

Du kan sikre deg billetter tidlig, få varsel om nye forestillinger, bli invitert til arrangementer og motta eksklusive tilbud

Laster...