Hopp til innhold
Toralv Maurstad

Fotograf: Nationaltheatret

Toralv Maurstad og den store brannen

Da Brinchmann gikk av som teatersjef i 1978, var det Toralv Maurstad som ble ny teatersjef. Han hadde allerede vært teatersjef i ti år ved Oslo Nye Teater.

Det ble turbulens rundt Maurstad da han i 1979 sa opp åtte skuespillere – noe som førte til skuespillerstreik. Den varte i tre uker, mens noen av oppsigelsene endte i Høyesterett.

9. oktober 1980 – under andre akt av Isfuglen med Georg Løkkeberg, Per Aabel og Wenche Foss, begynte det plutselig å brenne. Et sceneteppe hadde kommet for nær en lyskaster, og flammene stod opp. «Det brenner», sa Wenche Foss til publikum, hun forklarte med stor ro at teatret hadde tatt fyr – og publikum forlot salen uten dramatikk. Større dramatikk var det da jernteppet – som skulle heises ned automatisk ved brann hadde kilt seg, men scenearbeiderne klarte å få det løs slik at salen ble reddet. Verre var det med Hovedscenen. Det ble i fem år kun spilt forestillinger foran jernteppet, og Hovedscenen ble ikke gjenåpnet før Peer Gynt hadde premiere 31. august 1985. Men gleden skulle ikke vare lenge. Da Reisen til julestjernen ble satt opp for første gang på 19 år, raste det tekniske anlegget sammen, og Hovedscenen ble atter stengt.