Hopp til innhold
Ellen Horn

Fotograf: Nationaltheatret

Ellen Horn og drømmen om utvidelse

Winge satt til 1992, da Ellen Horn overtok – denne gangen alene. Det var første gang en kvinne satt alene som teatersjef.

Horn var utdannet skuespiller, og mange mente hun hadde de riktige kvaliteter til å bli teatersjef. Hun var i første omgang konstituert for to år, men ble sittende i åtte. Med Ellen Horn ble det gjenåpning av Torshovteatret i 1993 med små, skuespillerstyrte grupper, som selv valgte repertoar.

Det begynte å bli trangt på Nationaltheatret. Kommunikasjonsavdelingen leide lokaler i Universitetsgaten – noe som var upraktisk. Så ble det for trangt for økonomiavdelingen, og begge avdelingene flyttet over gaten for teatret til Stortingsgaten 22. Verkstedene hadde holdt til i Heimdalsgata i gamle og trange lokaler. Teatret trengte flere kvadratmeter, og det ble tegnet og planlagt å bygge under jorden, og den store drømmen var at det ved 100-årsjubileet i 1999 skulle åpnes et utvidet teater. Slik gikk det ikke.

Ellen Horns sjefsperiode gikk frem til 2000. Da hun sluttet ved Nationaltheatret, ble hun kulturminister i Stoltenberg-regjeringen.