Hopp til innhold
Axel Otto Normann

Fotograf: Nationaltheatret

Axel Otto Normann og invasjonen

I 1935 ble Axel Otto Normann ny teatersjef. Han var opprinnelig journalist og teaterkritiker. 

Da Norge ble okkupert av Tyskland 9.april 1940, fortsatte teatret å spille inntil april 1941.

Han hadde sans for godt teater, og det ble spilt mange store forestillinger ved teatret i hans tid. Det sies om ham at han var behagelig å samarbeide med for alle avdelinger ved teatret. Han var den første av Nationaltheatret sjefer som har vendt økonomien fra underskudd til et stort overskudd i sin siste sesong. Da Norge ble okkupert av Tyskland 9.april 1940, fortsatte teatret å spille inntil april 1941. Tre par (premiere 10.04.1941) var den siste oppførelsen før nazistene overtok teatret. Det ble teaterstreik, det første tydelige tegnet på motstandsbevegelse.

Teaterstreiken spredte seg til Bergen og Trondheim. Streiken var et slag i ansiktet på tyskerne og norske nazister, og de svarte med å arrestere femten skuespillere. Tyskerne truet dem som ikke var arrestert med dødsstraff, og etter fem uker kapitulerte skuespillerne. Kulturdepartementet, som også var under tyskerne, ville umyndiggjøre Nationaltheatret. Teatret nektet å søke Kulturdepartementet om lisens til å drive, og det ble et dramatisk oppgjør, hvor nazistene marsjerte inn på teatret og arresterte de aksjonærvalgte styremedlemmene. Nationaltheatret ikke ville oppgi sin stilling som fri kulturinstitusjon. Francis Bull ble sittende på Grini helt til krigen var slutt.

Teatersjefen sa opp og gikk fra sin stilling 1. september 1941. Han gjeninntrådde da freden kom, og satt som sjef ut 1946.