Hopp til innhold
125 år

Anders T. Andersen

Skuespiller og regissør

Anders T. Andersen er skuespiller, regissør og forfatter.   

Han ble uteksaminert fra The Arts Educational Drama Schools i London i 1994. Fra 2000 var han en del av ensemblet ved Nationaltheatret, hvor han debuterte som Lyngstrand i Fruen fra havet. Andre Ibsen-karakterer han spilte som kan nevnes er Osvald Alving og Jørgen Tesman, og Mefisto i Goetes Faust og hovedrollen i Hamsuns Sult.

Andersen var fra 2007 til 2009 del av den kunstneriske ledelsen ved Torshovteatret. Han debuterte som regissør med Verdiløse menn av Christopher Nielsen, en forestilling som ble flyttet til hovedscenen, spilt 110 ganger og som av VG ble kåret til tiårets forestilling.       

Fra 2010 til 2015 var Andersen kunstnerisk leder ved Teater Ibsen. Han bidro i Christopher Nielsens animasjonsserie To trøtte typer og animasjonsfilmen Slipp Jimmy fri. Samarbeidet hans med Nielsen fortsatte med trilogien Stafylokokktrilogien ved Nationaltheatret.

Andersen har regissert over 25 teateroppsetninger, inkludert stykker av Ibsen, Shakespeare og Edward Albee. Han har også bearbeidet og regissert romaner for scenen av flere av Norges ledende forfattere som Knausgård og Solstad. Kimen av Vesaas hadde urpremiere ved Det Norske Teateret i 2018. Hans siste teaterproduksjon for Det Norske Teatret, Lazarus av David Bowie og Edna Walsh har høstet svært gode kritikker.

Andersen regisserte TV-serien Berlinerpoplene, en serie som vant tre Gullruten-priser i 2008, han mottok Prix Italia for beste dramaserie og endte på andreplass i Prix Europa i Berlin samme år. Han vant også prisen for beste regissør på Gullruten i 2009. Andersen har også hatt samarbeid med Per Maning, og deres arbeid er vist på Nasjonalmuseet.

Han debuterer som filmregissør med Fuglane, som har premiere i november 2019.

I 2010 publiserte Anders T. Andersen sin første roman, Thomas Olsens første verdenskrig.

    

 

Få nyheter og eksklusive tilbud

Du kan sikre deg billetter tidlig, få varsel om nye forestillinger, bli invitert til arrangementer og motta eksklusive tilbud

Laster...