Main menu and utilities

Atle Antonsen debuterer i verdenskjent stykke

Møt Atle Antonsen i et gripende og brutalt oppgjør med den store drømmen. Eller Else Kåss Furuseth, som får deg til å le av det vondeste i livet. Våren på Nationaltheatret spenner vidt.

Den amerikanske drømmen, fører den til oppdrift eller undergang? Jaget etter penger og status blir i alle fall ødeleggende for familiefaren Willy, spilt av Atle Antonsen, og hans familie. Willy nekter å innse at hans tid er forbi. Han har fortsatt store planer for – og store tanker om – både seg selv og sønnene. Men ting er ikke, og har heller aldri vært, som han tror.

Arthur Millers klassiker En handelsreisendes død settes i scene av regidebutanten Trond Espen Seim, med et stjernelag på scenen. Da stykket kom ut i 1949, var tematikken en utdatert manns møte med et samfunn i rask utvikling, ny teknologi og nye ideer. I 2018 skjer utviklingen enda raskere, og kontrasten mellom teknologisamfunnet og den aldrende selgeren er større enn noensinne.

Som en jojo på kokain

Også et annet stykke på Nationaltheatret denne våren tematiserer den amerikanske drømmen – denne gangen spinner den som en jojo på kokain. Engler i Amerika er kjent fra internasjonale teaterscener og den prisbelønte HBO-serien med samme navn. Det skeive amerikanske eposet av dramatikeren Tony Kushner skildrer mennesker i 1980-tallets aids-herjede New York. En av dem er den republikanske advokaten Roy Cohn, spilt av Terje Strømdahl – homofob, homoseksuell og HIV-smittet. Han ser på seg selv som uovervinnelig, men ender opp som fange mellom liv og død.

Sorg og komedie

Forestillingen Tarjei blir et nært møte med en familie og en bygd i sorg – basert på Helga Flatlands prisbelønte trilogi Bli hvis du kan. Tre unge mennesker verver seg til de norske styrkene i Afghanistan. Bare én av dem kommer tilbake i live. Det er ikke Tarjei. Stykket handler om hvor ulikt mennesker forholder seg til tap, erkjennelse og overlevelse.

Komiker Else Kåss Furuseth tar sorgtematikken i en helt annen retning med monologen Gratulerer. Dette er oppfølgeren til braksuksessen Kondolerer – og denne gangen handler det om å være god nok som du er, selv om du er ganske ræva.

Berusende vår

Publikumssuksessene Fortrolige samtalerregissert av Liv Ullmann, og Lille Eyolf med Kåre Conradi og Pia Tjelta i hovedrollene, spiller videre på Nationaltheatret i vår. I tillegg kan publikum reise gjennom verdensrommet og jakte på UFO-er på Sci-fi på Torshov og møte rusen, sammenbruddet og begjæret i Personer, steder og ting – stykket som gjorde braksuksess på West End i London i 2015. Det blir en bevegende vår.