Hopp til innhold
125 år

Fotograf: Øyvind Eide

Utopia, et drømspel fra Tøyen

Utopia – et drømspel fra Tøyen

Bli med opp i 11. etasje i en blokk på Tøyen og opplev en politisk poetisk plattform og performance i ett – et sosialt drømmeprosjekt om letingen etter andre måter å være på, og etter nye måter å møte politiske utfordringer på.

Verdenssamfunnet står overfor mange kriser som gir dystre fremtidsutsikter. Utopia – et drømspel fra Tøyen er en konstruktiv motpol til den dystre retningen verden går i.

Koreograf Maja Roel og dramatiker Toril Solvang har skapt en forestilling hvor ungdom fra Tøyen, hovedstadens vibrerende mangfoldsperle, er en del av det kunstneriske teamet.

Forestillingen er et samarbeid mellom Black Box teater og Nationaltheatret.

Forestillinger

Forestillingen spilles i 11. etasje i Økernveien 9 – møt opp på Tøyen torg.

Om Utopia – et drømspel fra Tøyen

Utopier, drømmer om mer rettferdige og harmoniske samfunn, har vært rettesnorer for flere politiske kamper. Politikk er endring utenfra, men i dette drømspelet vender vi oss mot det indre. For hvis vi ikke endrer oss innenfra, vil verden bestå som den er, og kanskje gå til helvete.

Troen på fantasien som noe viktig i seg selv, som livsviktig skaperkraft, er en av bærebjelkene i Utopia. Ideene våre formes av drømmer – drømmer med potensial til å skape endring. Hva drømmer ungdommer på Oslos beste østkant om? Solvang & Roel har fantasert frem «drømmedyret», et menneske som kan kommunisere på en annen måte og som har morfet seg til noe som er mer tro til naturen og seg selv. I prosjektet fanges Tøyens drømmer, og det vi ikke kan se vrenges frem og gjøres synlig.

Solvang & Roel har samarbeidet tidligere om å få ungdommers stemme opp og fram på scenen, deriblant i To Hjem (2017) om opplevelsen av skilsmisse som barn. Tekst og bevegelse er fremtredende elementer som bærer forestillingens spørsmål fremover. Utopia – et drømspel fra Tøyen er deres fjerde samarbeid.

Forestillingen en del av programmet under Heddadagene 2021 – hele Norges teaterfestival.

Kunstnerisk lag og medvirkende:

Kompani: Solvang & Roel

Konsept, regi: Toril Solvang, Maja Roel

Produsent, koreograf: Maja Roel

Skapende utøvere: Henrik Hoff Vaagen, Maja Roel, Ibrahim Fazlic, Seda Witt, Renate Reinsve, Toril Solvang, Elizabeth Safari, Mariam Ghaffar, Yosef Adam, Mathilde Vagstein Omholt, Ilwad Ismail

Scenografi: Fredrik Floen, Ingeborg Staxrud Olerud

Lysdesign: Ingeborg Staxrud Olerud, Fredrik Floen

Kostyme: Fredrik Floen

Komponist, musiker: Julian Skar

Dramaturg: Olav Torbjørn Skare

Produsent: Karoline Bjune, Runi Sveen

Koordinator: Ingeborg Husbyn Aarsand

Co-produksjon: Black Box teater, Nationaltheatret

Støttet av: Norsk kulturfond, Fond for lyd og bilde, Fond for Utøvende Kunstnere, Fritt Ord, Oslo kommune, Nabolags- og aktivitetsmidler for Tøyen og Grønland

Samarbeidspartnere: Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU), Aktivitetshuset K1

Varighet: 60 minutter