Hopp til innhold
Talentene i NyeNational: Sindre Strand Offerdal, Seda Witt, Olavus Frostad Udbye, Victoria Ose, Patrick Hilmar Ingvaldsen og Amina Sewali.

Fotograf: Caroline Roka

Møt det første NyeNational-kullet

NyeNational er en historisk god start på et krevende yrkesliv, og gir en gruppe utvalgte skuespillere muligheten til å videreutvikle sitt talent over tid, med Nationaltheatrets ressurser i ryggen. Møt de første seks utvalgte!

Olavus Frostad Udbye, Seda Witt, Patrick Hilmar Ingvaldsen, Amina Sewali, Sindre Strand Offerdal og Victoria Ose er de første utvalgte skuespillerne som er ansatt ved Nationaltheatret gjennom ordningen Nye National. De vil utgjøre et eget ensemble og bringe nye historier, ny tematikk, nytt språk og nye roller inn i teatret.

NyeNational er et samarbeid mellom Talent Norge, Sparebankstiftelsen DNB og Nationaltheatret, og skal gi de nye talentene en trygg, men kunstnerisk utfordrende inngang på skuespilleryrket. 

– Å bli tatt opp til et av Norges største og beste teatre, er rett og slett en fantastisk anerkjennelse, sier Patrick Hilmar Ingvaldsen.

En unik mulighet

De seks skuespillerne er utdannet fra Nord universitet, Kunsthøgskolen i Oslo og Det Multinorske. Gjennom NyeNational får de unge skuespillerne ta del i et fellesskap hvor de kan få sjansen, tilliten og tryggheten til å ta plass og bli sett – både i sitt eget ensemble og innenfor teaterinstitusjonen.

– Det er lagt opp til at vi får god oppfølging, gjennom Nationaltheatrets faddere, stemmearbeid, faglig veiledning og utviklingssamtaler. Jeg opplever at NyeNational er med på å avmystifisere institusjonsteatret og gir oss nye skuespillere et innblikk i hvordan man jobber ved et stort teater, forteller Sindre Strand Offerdal.

– Det å få være en del av en gruppe som får sjansen til å utvikle seg sammen over tid på denne måten, er en helt unik mulighet. Det er en fantastisk måte å kunne lære av hverandre og kunne forske i sine styrker og svakheter, sier Seda Witt.

NyeNational er også et unikt laboratorium for å eksperimentere med fremtidens teaterkunst, mener Victoria Ose.

– Dette året blir en fin anledning til å ta jobben sin på alvor og reflektere over hva man vil med teater – ikke bare bli en ukritisk del av et stort maskineri. Det koster å bygge opp integritet, dele tanker, utforske og utfordre. Vi må benytte sjansen vi har fått i dette trygge rommet, sier hun.

Koronakrisen har selvfølgelig fått stor betydning for talentene, som i likhet med de øvrige skuespillerne på teatret har vært delvis permittert. Men første uka i mai startet de digitale prøver sammen med regissør Alexander Mørk-Eidem. Han skal regissere NyeNationals første oppsetning, Antipodene. Stykket er skrevet av den amerikanske dramatikeren Annie Baker og har blant annet vært spilt på National Theatre i London.

Prøvene vil i starten skje digitalt, og det er første gang den erfarne regissøren arbeider på den måten.

– Jeg har aldri jobbet med denne gjengen før, og det blir ekstremt rart å møtes første gang over nett. Men jeg ser frem til å komme igang, det er sjelden man får jobbe med så mange unge skuespillere av gangen. Forhåpentligvis vil en gammel rev som meg lære en hel del av dem også, forteller Mørk-Eidem.

Forestillingen som skal utvikles i samarbeid med de unge skuespillerne, kan enkelt oversettes til dagens situasjon, mener regissøren.

– Storyen tar sted inne i et møterom, der en utvalgt skrivegruppe sitter rundt et bord og forsøker å finne på fortellinger. En fortelling om mennesker som finner på fortellinger. Stykket er nærmest fullstendig verbalt, og kan kjapt oversettes til at man sitter og prater fra hver sin skjerm. Som med alle Annie Bakers stykker er det et temmelig mystisk univers; det er alltid noe merkelig som skjer i det tilsynelatende realistiske.

Her er de seks talentene i NyeNational:

SEDA WITT

Seda Witt er 26 år gammel og er fra Ås. Hun ble uteksaminert fra Nord Universitet (HiNT) i 2019, men har siden 2012 jobbet i det frie feltet med blant annet Teater NIE, Feil Teater og Teater Joker. I 2018 medvirket hun i Netflix-filmen 22 July, og har også ti års erfaring som dubber av filmer og serier for barn.

SINDRE STRAND OFFERDAL

Sindre Strand Offerdal er 26 år gammel og kommer fra Oslo. Han gikk rett fra videregående og inn i en samproduksjon mellom friteatergruppen Teater Joker og Nationaltheatret i 2012. Siden har han fortsatt å jobbe i det frie feltet, og mellom 2015–2018 tok han sin bachelor ved Nord Universitet (HiNT).

 

VICTORIA OSE

Victoria Ose er 28 år gammel og vokst opp på Mortensrud i Oslo. Hun har en bachelor i skuespillerfag fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun uteksaminerte våren 2019 og debuterte påfølgende høst i En midtsommernattsdrøm på Haugesund Teater. Hun er også utdannet journalist og har tidligere jobbet i NRK.

PATRICK HILMAR INGVALDSEN

Patrick Hilmar Ingvaldsen er 24 år gammel og er født og oppvokst i Fredrikstad. Han begynte utdannelsen på Romerike Folkehøgskole og har en bachelor fra Nord Universitet. Har etter endt utdannelse jobbet på Akershus Teater, og turnert Norge rundt med Teater NIE, og senere Riksteatret. Har også medvirket i NRK-serien 22. juli.

AMINA SEWALI

Amina Sewali er 30 år og er utdannet skuespiller fra Det Multinorske. Hun er både musiker og skuespiller og kom til Norge fra Uganda i 1994. I 2014 spilte hun Solveig i Nationaltheatrets oppsetning av Peer Gynt.

OLAVUS FROSTAD UDBYE

Olavus Frostad Udbye er 25 år gammel og er født og oppvokst i Trondheim. Han er utdannet ved Statens Teaterhøgskole 2014–2017. Etter utdanning har han blant annet vært med i oppsetningene Tarjei ved Nationaltheatret og Snøfall ved Oslo Nye Teater.