Hopp til innhold
Yusuf Toosh Ibra, Maria Kristine Hildonen, Jacob Jensen, Jonas Hoff Oftebro, Monica Dybwad, Peiman Azizpour og Maria Lingfors utgjør det andre skuespillerkullet av NyeNational.

Fotograf: Øyvind Eide

Møt andre kull av NyeNational

NyeNational er en historisk god start på en krevende skuespillerkarriere, og gir en gruppe unge skuespillere muligheten til å videreutvikle sitt talent over tid, med Nationaltheatrets ressurser i ryggen. Møt de syv utvalgte i årets kull!

– Jeg håper det blir skikkelig utfordrende. Og beinhardt. For hvor mye høyere enn Nationaltheatret kommer man, spør Yusuf Toosh Ibra.

– Nationaltheatret har vært drømmescenen min i mange år, så jeg er mildt sagt ekstatisk for tiden, sier Monica Dybwad.

De er to av sju nye, unge talenter, som er ansatt ved Nationaltheatret gjennom ordningen NyeNational. Sammen med Maria Kristine Hildonen, Maria Lingfors, Peiman Azizpour, Jacob Jensen og Jonas Hoff Oftebro vil Yusuf Toosh Ibra og Monica Dybwad utgjøre det andre skuespillerkullet av NyeNational. De er plukket ut gjennom en opptaksprøve og skal utgjøre et eget ensemble og bringe nye historier, ny tematikk, nytt språk og nye roller inn i teatret.

NyeNational er et samarbeid mellom Talent Norge, Sparebankstiftelsen DnB og Nationaltheatret, og skal gi talentene en trygg, men kunstnerisk utfordrende inngang til skuespilleryrket.

– Det er rett og slett en gyllen mulighet å få et slikt engasjement i et helt år. Særlig med tanke på hvordan både bransjen og verden ser ut nå, sier Maria Kristine Hildonen.

Ta plass og bli sett

De sju skuespillerne er utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo, Westerdals Oslo Act og Det Multinorske. Gjennom NyeNational får de ta del i et fellesskap der de kan få sjansen, tilliten og tryggheten til å ta plass og bli sett.

– Fra skolen er vi jo først og fremst trent i å være skuespillere, men som nyutdannede har vi ikke nødvendigvis erfaring med bransjen. NyeNational kan gi oss et eget rom og fellesskap innenfor den etablerte institusjonen, der vi vil få muligheten til å dele erfaringer og støtte hverandre underveis. Samtidig er det lagt opp til at vi får god oppfølging med faglig veiledning og faddere som kjenner teatret. Det er en trygghet å vite at vi alltid vil ha noen å vende oss til, sier Maria Lingfors.

– Det er et skyhøyt nivå på Nationaltheatret, og jeg vet at vi kommer til å vi utfordret, noe som vil gi oss bedre forutsetninger i en tøff bransje. Vi får muligheten til å knytte kontakter og ta del i en lang tradisjon i en institusjon som er en tungvekter i feltet – der det også vil stilles høye krav til oss. Å jobbe på denne måten over tid vil også gi oss en større ro til å prøve og feile. Det er en unik sjanse til å utvikle seg kunstnerisk, sier Jacob Jensen.

Nationaltheatret ønsker å satse målrettet på nye talenter. Tanken er at møtet mellom de nye og de etablerte vil styrke både den som er i starten av sin karriere, norsk scenekunst generelt og Nationaltheatret spesielt.

– Jeg gleder meg til å jobbe med en fantastisk gjeng av både unge og etablerte skuespillere på det jeg ser som den kuleste institusjonen i landet. Det er en fantastisk plattform, sier Jonas Hoff Oftebro.

Ny giv i teatret

Som andre kull ut møter gjengen et teater i en brytningstid. I 2021 ble Kristian Seltun ny teatersjef, og snart begynner teatret prosessen med å flytte ut av huset og ta i bruk nye scener i perioden da hovedbygget rehabiliteres. Og alt i en annerledestid for teaterbransjen på grunn av koronakrisen.

Selv ønsker gjengen utfordringene velkommen.

– Det er spennende å komme inn i teatret nå. Vi kan snu noen steiner og bidra til en ny giv, sier Maria Kristine Hildonen og Maria Lingfors.

– Jeg tror aldri man blir ferdig utlært som skuespiller, det er alltid noe man kan utvikle seg i eller noe nytt man kan lære seg. Jeg er klar for å starte på denne nye reisen! Sier Peiman Azizpour.

Ordningen NyeNational går over tre år og vil innebære at inntil sju talenter årlig ansettes som skuespillere i 100 prosent stilling med lønn ved Nationaltheatret. Deltakerne kan være i ordningen i ett til to år og utgjør et eget ensemble. Det vil skreddersys et opplegg for dem med både interne og eksterne bidragsytere. Den nye gjengen starter opp på Nationaltheatret i august 2021.

Her er de syv talentene i NyeNational

 • Maria Lingfors

  Maria Lingfors er 31 år, og utdannet skuespiller ved KHiO (2017-2020). Roller i utvalg: Hedda i Hedda Gabler, Guten i Lilla, Horatio i To brør – ein variasjon over Hamlet, Marja Lvovna i Sommergjester og Turid Lammers m.fl i Nei (KHiO) og The Doctor i Jungelen (Tigerstadsteatret). I 2021 spiller hun Polina i Spilleren (Rogaland Teater). 

 • Peiman Azizpour

  Peiman Azizpour er 25 år, og utdannet skuespiller ved Det multinorske, Det Norske Teatret (2015-2018). Han har medvirket flere produksjoner ved Den Nationale Scene, Det Vestnorske Teatret og Det Norske Teatret. Han skrev manus til og medvirket i kortfilmen Dine føtter på mine øyne, som ble nominert til beste kortfilm på kortfilmfestivalen i Grimstad, og til beste kortdokumentar på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF).

 • Monica Dybwad

  Monica Dybwad er 32 år, og uteksamineres fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2021. Hun har studert musikkteater ved Bårdar (2008-2011), og har medvirket i flere oppsetninger ved Den Nationale Scene: Chava i Spellemann på taket, medvirkende i Hellemyrsfolket og Luca i Momo. Hun har også spilt Eponine/ensemblet i Les Miserablés på Folketeatret. 

 • Maria Kristine Hildonen

  Maria Kristine Hildonen er 26 år, og utdannet skuespiller ved KHiO (2017-2020). Hun har medvirket i flere oppsetninger ved KHiO, og i Isprinsessen og Nyttårstalen av teatergruppen Vadmeldsbanden (2020). I 2021 debuterer hun som Ofelia i Hamlet ved Nationaltheatret.

 • Yusuf Toosh Ibra

  Yusuf Toosh Ibra er 31 år, og utdannet skuespiller ved Westerdals Oslo Act (2016-2019). Har har medvirket i flere produksjoner under utdanningen, og spilte rollen som Crooks i Om mus og menn (Det Norske Teatret) Youseff i Mann. Jeg? (ParaFilm & Teater). I 2021 spiller han Abdul i NRK-serien Maxitaxi Driver.

 • Jacob Jensen

  Jacob er 27 år, og utdannet skuespiller ved KHiO (2017-2020). Under utdannelsen medvirket han i en rekke oppsetninger. Han har turnert med monologforestillingen Eit Vintereventyr med teaterkompaniet Bunnyheads Productions (2020). Han er medlem av teaterkompaniet Vadmelsbanden og har medvirket i oppsetningene Nyttårstalen, Høstbade og Isprinsessen (2020). Han er i tillegg utdannet jurist, og har holdt kurs om utøvende kunstneres rettigheter ved BI og KHiO.

 • Jonas Hoff Oftebro

  Jonas Hoff Oftebro er 24 år, og uteksamineres fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2021. Under utdannelsen har han medvirket i en rekke oppsetninger. Han har medvirket i flere film- og TV-produksjoner, i utvalg: Kjell i Olsenbanden jr., Herman i Neste sommer, Sondre i Bølgen, Charley i Børning 2, Petter i The Bird Catcher og Sondre i Skjelvet.