Hopp til innhold
125 år
Benny Fredriksson

Fotograf: Petra Hellberg

Benny Fredriksson

Et stort teatermenneske har gått bort

Benny Fredriksson var en markant skikkelse, som lyktes med å knytte norsk og svensk teater sammen.

Det er med sorg at vi har mottatt meldingen om Benny Fredrikssons bortgang. Han var en markant skikkelse i svensk scenekunst og kulturliv, og engasjerte også mange norske scenekunstnere. Skuespiller Petronella Barker og regissørene Alexander Mørk-Eidem og Kjersti Horn er blant dem som fikk anledning til å utvikle sitt kunstnerskap under Fredrikssons ledelse. Slik knyttet han norsk og svensk teater sammen.

Vi hadde gleden av å ha ham som medlem i Nationaltheatrets styre fra juni 2016 og som nestleder fra juni 2017 frem til desember 2017. Med bakgrunn som skuespiller, regissør, teatersjef og nå sist som direktør ved Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, var han en viktig bidragsyter i styrets arbeid. Hans innsikt i virksomheten, i tillegg til hans engasjement og blikk utenfra, løftet styrets arbeid.

Benny Fredriksson kom fra et arbeiderklassehjem og viet sitt liv til teatret. Han begynte sin karriere som publikumsvert ved Stockholms stadsteater i tenårene og utdannet seg senere til skuespiller. Han virket som skuespiller og regissør ved de store teatrene i Sverige. I 2002 ble han teatersjef ved Stockholms stadsteater, og fra 2013 var han direktør for det nye Kulturhuset Stadsteatern. Han lyktes med å fylle teatersalene og ble hyllet for sitt nyskapende repertoar for et bredt publikum, omtalt som et moderne folketeater.

Benny Fredriksson betraktet teatret som et sted der demokratiet utspiller seg i praksis. Et offentlig rom åpent for alle, der publikum og teaterarbeidere sammen deler opplevelser.

«Att komma ihop, att klara av att leva tillsammans oavsett tillhörighet och ursprung är en grundförutsättning för vår tid», uttalte han.

Han er dypt savnet og våre tanker går til hans nærmeste.