Main menu and utilities

Main menu

Mottageren av verdens største teaterpris

Musiker, komponist og regissør Christoph Marthaler tildeles Den internasjonale Ibsenprisen 2018 under årets Ibsenfestival. Her kan du lese mer om Marthaler. 

Musiker, komponist og regissør Christoph Marthaler, født i Sveits i 1951, er kjent for sitt unike scenespråk i krysningen mellom musikkteater og et stilisert, fysisk teater. Forestillingene hans er en collage av scener, der sang og musikk er det som skaper scenebildene og driver handlingen fremover. Det er med andre ord musikken, og ikke den dramatiske teksten, som legger grunnlaget for stykkets dramaturgi.

Marthaler kombinerer nydelig sang med slapstick-humor og melankolske uttrykk med absurde elementer. De levende scenebildene utspiller seg som oftest i gigantiske scenerom designet av hans faste scenograf Anna Viebrock. De har arbeidet sammen på mer enn 80 teater- og operaproduksjoner. Gjennombruddet var forestillingen Murx den Europäer! Murx ihn! Murx ihn! Murx ihn! Murx ihn ab! som hadde premiere på Volksbühne i Berlin i 1993. Med et sårt og absurd tilbakeblikk på DDR, klarte en sveitsisk regissør å sette ord på følelser knyttet til et kapittel i Tysklands historie som i 1993 var på vei inn i historiebøkene. Etter 14 år ble forestillingen til slutt tatt av plakatene – fordi skuespillerne var blitt for gamle.

Siden Murx den Europäer! har Marthaler mottatt utallige priser for sine storslåtte, musikalske verk, og forestillingene hans har blitt invitert til den prestisjetunge teaterfestivalen Theatertreffen i Berlin hele 14 ganger. Fra 2000–2004 var han teatersjef på Schauspielhaus i Zürich, som to ganger under hans ledelse ble kåret til årets teater. Også Viebrock og Marthalers faste dramaturg, Stefanie Carp, var en del av Schauspielhaus´ ledelse i denne perioden. I 2017 fikk han både pris for beste regi i kategorien musikkteater for Lulu på Hamburg statsopera og Zürichs kunstnerpris.

Etter over 40 år i teateret har mottageren av Den internasjonale Ibsenprisen 2018 funnet, dyrket og videreutviklet sin teaterform. «En Marthaler» har blitt et uttrykk, da hans unike scenespråk ikke lar seg fange av allerede eksisterende teaterbegreper. Hans interesser spenner bredt, fra musikalklassikeren My fair Lady til egne produksjoner om fremtidens klimautfordringer på Grønland i forestillingen +-0, som gjestet Festspillene i Bergen i 2011. Marthalers teater kjennetegnes av vakre scenebilder i kombinasjon med sang, musikkfragmenter, stille scener, dans, gestikulering og gjentagelser i en bisarr blanding av alvor og humor. Som en kritiker skrev: Det er som trangen du får til å le – når du er i en begravelse.

Skrevet av Ilene Sørbøe, teaterviter og -kritiker.

Den internasjonale Ibsenprisen deles ut på Nationaltheatret under Ibsenfestivalen 2018. Nationaltheatret er sekretariat for prisen.

Møt prismottageren

  • Se videointervju

    Juryleder Per Boye Hansen og mottager Christoph Marthaler om Den internasjonale Ibsenprisen 2018.

Norske kunstnere om Marthaler

  • Tora Augestad, norsk sanger og skuespiller

    «Christoph Marthaler er et høyst musikalsk menneske, og hans dype kjærlighet til og respekt for musikken er åpenbar i hele hans virke. Musikken er alltid utgangspunktet, og hans poetiske musikalske melankoli er vidunderlig. Å arbeide med ham er pur glede og en kunstnerisk oppdagelsesreise. Han er en scenisk trollmann og en enorm personlighet med et stort hjerte.»

  • Jon Fosse, dramatiker og tidligere mottager av prisen

    «Mellom det eg har sett av teater skil produksjonane til Christoph Marthaler seg ut. Dei har ein musikalsk presisjon som er bortanom all forstand, og som eg ikkje finn noko anna uttrykk for enn genial. At dei også har sitt noko forundeleg menneskelege langsamt sceniske særpreg, er heller ikkje til å koma forbi. Christoph Marthalers teater er rein og skir musikalsk teatermagi med eit svært så menneskeleg andlet.»