Hopp til innhold
125 år

Fotograf: NT

Når den døde vågner

Når den døde vågner

Bli med Henrik Ibsen på hans legendariske spasertur.

Da Henrik Ibsen vendte tilbake til Norge i 1891, 63 år gammel, var han verdensberømt. Han skrev sine fire siste verk bare noen steinkast fra Nationaltheatret, og var en pådriver for byggingen av teatret, som sto ferdig i 1899.

Henrik Ibsen forlot sin leilighet i Arbins gate 6 hver dag på slaget kl. 11.30. Hans daglige vandring nedover Karl Johans gate på vei til Grand Hotel var en levende turistattraksjon i bybildet. Folkemengden delte seg foran ham når han gikk, og historiens første paparazzier tok stjålne bilder. Selv i dag er Ibsens spasertur kjent for de fleste nordmenn. Ved å gjenskape vandringen forbi teatret, deler vi en viktig del av Oslos kulturhistorie.

Publikum blir invitert til å gjenoppleve vandringen som en del av en performance. På teatrets hjemmesider kan du spille av en lydfil på telefonen. På et gitt klokkeslett aktiverer du den og følger Ibsen på hans vandring. Samtidig lytter du til hva Ibsen tenkte, mens han vandret. I tillegg får du instruksjoner på øret om å bukke og slippe ham frem eller følge etter ham på høflig avstand.

Når den døde vågner er et samarbeidsprosjekt mellom ARTic Rose Productions, Nationaltheatret, Ibsenmuseet, Christian Ringnes og Oslo kommune.

Skuespiller

  • Nicolay Lange-Nielsen

    Nicolay Lange-Nielsen har skapt og fremfører performancen Når den døde vågner.

    Les mer om ham her

    Nicolay Lange-Nielsen

Når den døde vågner

Hva: Vandring med Ibsen mellom Ibsenmuseet og Grand Café.

Når: 8., 10., 11., 12., 15. og 19. september kl. 11.30.

Hvor: Avgang fra Ibsenmuseet.

Hvordan: Publikum må ta med smarttelefon og ørepropper for å spille av lydfilen som ligger på Ibsenfestivalen.no.

Språk: Spilles på norsk.

Varighet: 30 minutter.

Kostnad: Gratis og åpent for alle.

Når den døde vågner er produsert av ARTic Rose Productions