Main menu and utilities

Main menu

Fotograf: International Ibsen Award

Tidligere vinnere

Her får du en oversikt over alle de tidligere vinnerne av verdens største teaterpris.

Den Internasjonale Ibsenprisen tildeles annethvert år til en person, en institusjon eller en organisasjon som har bragt en ny kunstnerisk dimensjon til drama- eller teater.

2016: Forced Entertainment

Forced Entertainment

Den Britiske teatergruppen Forced Entertainment ble tildelt Den Internasjonale Ibsenprisen i 2016.

Forced Entertainment har skapt sin egen performative plass i teaterhistorien. Her blir teatralske konvensjoner utspilt, og de blir revet fra hverandre. Denne innflytelsesrike teatergruppen er en gruppe som gjenkjenner teatret som en sentral stemme i samfunnet, og med oppriktighet og dedikasjon bruker teater som en arena for offentlig debatt; et åpent, refleksivt og poetisk rom med etiske og sosiale verdier.

2014: Peter HandkePeter Handke

Peter Handke ble i 2014 tildelt Den Internasjonale Ibsenprisen. Peter Handke har vist seg å være en kosmopolitiker som foreviger verdenslitteraturen i sin egen skrift, og tilbyr plass og beskyttelse for mangfoldet av menneskets historie og historier. Hans skriving skaper åpenhet, oppfordrer selvbestemmelse og har fremmet en stadig økende tro på det som er fragmentert og nonchalant frampek.

2012: Heiner Goebbels

Heiner Goebbels

Heiner Goebbels ble tildelt Den Internasjonale Ibsenprisen i 2012. Goebbels er ansvarlig for sitt forbløffende arbeid i ulike disipliner, og har utøvd en stor innflytelse på teaterutøvere og musikere.

Hans teaterarbeid strekker seg fra store operaoppsetninger til installasjoner i teatre uten skuespillere. Hvert stykke er i hovedsak ulike i karakter og form, og de er hver og en oppriktig banebrytende. Han er en sann innovatør, og hans verk utfordrer konvensjonelle definisjoner.

 Han har utforsket og utvidet sammenhengen mellom teater og musikk, og har dermed utviklet teatrets elementer på en måte som har åpnet opp for nye innsikter og muligheter. På denne måten oppfyller han teaterets grunnleggende formål for å utvide vår erfaring av oss selv og verden. I tillegg har han vært en pionér i bruken av teknologi i teater.

2010: Jon Fosse

Jon Fosse

I 2010 ble Den Internasjonale Ibsenprisen tildelt den norske dramatikeren Jon Fosse. Jon Fosse er kjent for å være vanskelig å spille, og har generert en rekke, mer eller mindre, vellykkede tolkninger. Likevel er det en voksende gruppe av instruktører og skuespillere i alle aldre som ser han som en frigjørende stemme i en sfære hvor det spektakulære og altfor åpenbare blir etablert. Som alle viktige dramatikere tvinger Fosse teateret og publikumet til å tenke på nye måter. Han er dikteren av det ukjente.

2009: Ariane Mnouchkine

Ariane Mnouchkine

Den Internasjonale Ibsenprisen ble i 2009 tildelt den franske regissøren Ariane Mnouchkine. Mnouchkine samler mennesker rundt seg for å tolke historier om de store krisene i sivilisasjonen, kamper, forfølgelse og desperasjon blant flyktninger i vår egen tid. Ut fra disse krigshistoriene og tragediene vokser et sterkt, mange vil si utopisk, fellesskap av erfaringer mellom skuespillere og publikum, som utfordrer våre komfortable illusjoner.

2008: Peter Brook

Peter Brook

Peter Brook var den aller første prisvinneren av Den Internasjonale Ibsenprisen i 2008. Prisen ble gitt til Peter Brook for hans vellykkede demonstrasjon av at alle vesentlige teatre har en unik evne til å bringe mennesker sammen. At kultur er noe alle kan sette pris på, og at ingen gruppe eller nasjon kan kreve eierskap av litteraturarbeid, enten i form av ord eller som scenekunst.