Main menu and utilities

Main menu

Hva skal vi med skolen?

En nær og ubyråkratisk forestilling om noe alle har et forhold til.

Lille Marius døde av å pugge latinske gloser i Alexander Kiellands skolekritiske Gift fra 1883. Nesten 70 år senere, rømmer Jens Bjørneboes lille Jonas fra en skole som ikke klarer å hjelpe dyslektikere. Debatten om skolen har alltid engasjert, både i kunst og politikk, og mye har heldigvis endret seg. Men er det kommet til andre og nye problemer?

Det er nå igjen over 70 år siden Bjørneboe tok sitt oppgjør med skolevesenet, og det er på tide å følge nok en liten gutt, Pax, gjennom den norske skolen.

Regissør Tyra Tønnessen er kjent for sin helt spesielle evne til å utnytte teatrets egenart og lekenhet til å skape dypt menneskelige forestillinger som har truffet publikum rett i hjertet, som Julemiddag, Tarjei og Overføring. Nå skal hun sammen med skuespillerne Hanne Skille Reitan, Marte Engebrigtsen, Birgitte Larsen og Marte Magnusdotter Solem og scenograf Leiko Fuseya fortelle historien om to barn, den enes mor og deres lærer. Gjennom egne erfaringer, intervjuer med elever, lærere og foreldre og et dykk ned i artikler, skolereformer og skjemaer, skaper de sammen en forestilling om noe alle har et forhold til: skolen.

Det norske skolesystemet har alltid gjennomgått reformer, og høsten 2020 kommer den nye reformen Fagfornyelsen. Reformer er viktige – de forteller oss hva politikerne vil med skolen og hva den skal være. Men debattene rundt skoleverket har ofte en tendens til å bli tekniske og instrumentelle.

For hva er det egentlig viktig for et menneske å lære? Hvorfor har vi skole? For barnas utvikling? For samfunnets behov for kvalifisert arbeidskraft? Eller for foreldrenes behov for oppbevaring av barna mens de selv er på jobb?

Video

  • – Hva har skjedd med tiden skolen har fått?

    Se intervju med regissør Tyra Tønnessen om Reform 97.

Produksjonslag

Produsent: Runi Sveen.

Inspisient: Karoline Husjord. Sufflør: Amanda Øiestad Nilsen. Scenemester: Njål Øwre. Lysmester: Bjørn Olav Hauknes. Produksjonsansvarlig kostymer: Maren Sælensminde. Forestillingsansvarlig kostymer: Linda Braseth. Rekvisitør: Eva Hauge. Informasjonsansvarlig: Åsta Hoem Hagen. Markedsansvarlig: Kari Nordberg Svendsby.

Pressebilde

Reform 97

Birgitte Larsen, Marte Engebrigtsen, Hanne Skille Reitan og Marte Magnusdotter Solem.

Foto: Øyvind Eide

Last ned bildet her