Main menu and utilities

Main menu

Handlekurv

Politisk-religiøs thriller i ekstremismens tidsalder

Bjørnstjerne Bjørnsons storstilte, politiske krønike Over Ævne får nytt liv når den slovenske regissøren Tomi Janežič lager en eksplosjon av en forestilling for vår tid.

Klara Sang er sengeliggende og syk, men vil hun bli helbredet og frisk som følge av ektemannen, presten Sangs, bønner og mirakeltro? Ekteparets sønn, den revolusjonære Elias Sang, blir sentral i en bitende streikekonflikt. Er det mulig å løse striden mellom arbeiderne og de mektige fabrikkeierne? Og hva er det Elias brygger på?

Det er disse temaene Over Ævne Første og Andet Stykke bringer til torgs – begge klassikere i den norske litterære kanon, signert dikterhøvdingen, samfunnsrefseren og nasjonalskalden Bjørnstjerne Bjørnson. Men de oppføres knapt lenger. Det er underlig, mener den anerkjente slovenske regissøren Tomi Janežič.

Over Ævne er et stort episk verk, en familiekrønike, der handlingen kunne vært klippet rett ut av en nyhetssending om terrorisme, religion og klassemotsetninger. I tillegg skriver Bjørnson ut et stort persongalleri med fantastiske personskildringer. Det er med andre ord duket for et kraftfullt, samfunnsengasjert drama.

Tomi Janežič er kjent som en kompromissløs regissør i det store og ekspressive formatet. Sammen med sitt slovenske kunstneriske lag og hele 29 skuespillere i aksjon, vil han lage en Over Ævne for vår tid, der kjernen i de to verkene trekkes ut og flettes episodisk inn i hverandre.

Det handler om å ta kampen for et bedre samfunn, men også om hybris og blind tro på egen overbevisning. Er det bra å ofre seg for det man tror på? Kan vold noensinne rettferdiggjøres? Eller er pragmatisme det eneste rette? Over Ævne blir en politisk-religiøs thriller i ekstremismens tidsalder.

Produksjonslag

Produsent: Ola A. Neegaard.

Inspisient: Karoline Husjord. Sufflør: Ingvild Gjerstad. Scenemester: Stein Ekvang. Lysmester: Hanne Marte Griffiths. Lydansvarlig: Magnus Aaen. Produksjonsansvarlig kostymer: Stine Berg Knudsen. Forestillingsansvarlig kostymer: Jannicke Spillmer Klohs / Gracia Cerrato Thorsberg. Rekvisitør: Helge Lohne. Informasjonsansvarlig: Marte Stubberød Eielsen. Markedsansvarlig: Jan Lier. Produksjonsassistent: Oscar Neegaard / Henning Holm-Glad.

Pressebilde

Over Ævne

Bjørnstjerne Bjørnson.

Last ned bildet