Main menu and utilities

Forfall med en duft av Dior

Kunsten å falle er historien om to falmede stjerner på den amerikanske jetset-himmelen. Kan de likevel bli stjerner i eget liv?

I en falleferdig herskapsvilla nord for New York lever en mor og en datter som om verden utenfor har sluttet å eksistere. Her inne råder eksistensiell klaustrofobi, de to befinner seg i en symbiose av hat og kjærlighet, bitende sarkasme, plutselig hudløshet – og nattsvart humor. Akkurat som hos Beckett venter de, men på hva?

Tidligere var mor Store-Edie og datter Lille-Edie velkjente navn i amerikansk presse og sosietetsliv. Store-Edie hadde middels suksess som sangerinne. Lille-Edie forsøkte seg som artist og modell, men var mest kjent som Jacqueline Kennedys eksentriske kusine. Nå er alt forsvunnet: storfamilien, formuen, blitzlysene og cocktailglassene. De har bare hverandre, 16 katter og en vaskebjørn igjen.

Den anerkjente svenske forfatteren og dramatikeren Sara Stridsberg, som mottok Nordisk råds litteraturpris i 2007, har skrevet skuespillet Kunsten å falle om de to historiske kvinneskikkelsene. Stykket er blant annet basert på kultklassikeren Grey Gardens, en dokumentarfilm fra 1975, som viser hvordan de to kvinnene, på tross av sin isolasjon og fattigdom, aldri gir slipp på gleden ved å skape og gjenskape ideen om seg selv.

Når regissør Morten Borgersen gir nytt liv til denne fortellingen, ønsker han å si noe om det rørende og tragikomiske ved ønsket om å skape vår egen rolle. Er det virkelighetsflukt og livsløgn? Eller noe helt grunnleggende ved å være menneske?

Og dessuten: Hva er egentlig et godt liv?

Kunstnerisk lag

Regissør: Morten Borgersen

Scenograf og kostymedesigner: Milja Salovaara

Lysdesigner: Martin Myrvold

Maskør: Ruth Haraldsdottir Norvik

Dramaturg: Olav Torbjørn Skare

Skal du ikke mate, eh, Whiskers, Edie? Kom igjen, mat Whiskers. Nei, ikke spis det selv; gi det til Whiskers, vær så snill!

Edith Bouvier Beale, i filmen «Grey Gardens» (1975)

Produksjonslag

Produsent: Maren Onsaker.

Lysmester: Martin Peck. Produksjonsansvarlig kostymer:  Liv M. Tønnessen. Informasjonsansvarlig: Marte Stubberød Eielsen. Markedsansvarlig:  Hilde Vibeke Innerby.

Colombine Teaterförlag.

Pressebilde

Kunsten å falle

Kari Simonsen og Liv Bernhoft Osa

Foto: Øyvind Eide

Last ned bildet
Kunsten å falle