Main menu and utilities

Human Zoo

Av Kathrine Nedrejord.

Kun tre ganger

Sikre deg billetter

Se alle datoer

Urpremiere 4. oktober på Amfiscenen. 

Forestillingen er et samarbeid mellom Sámi Našunálateáhter Beaivváš (Det Samiske Nasjonalteatret) og Nationaltheatret. Stykket er utviklet i samarbeid med Dramatikkens hus.

Scenespråk: Nordsamisk, tekstes til norsk og finsk.

Fra åpne vidder til inngjerdede områder

Urpremieren på husdramatiker Kathrine Nedrejords Human Zoo er et historisk samarbeid mellom Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš og Nationaltheatret.

Fra begynnelsen av 1800-tallet og til godt ut på 1900-tallet ble utvalgte stammer og urfolk, deriblant samer, sendt på turné i Europa og USA. I tradisjonelle klær, med lavvo og reinsdyr, ble de i dyrehager utstilt for nysgjerrige skuelystne.

Human Zoo følger vi en samisk families reise fra åpne vidder til inngjerdede områder, som stadig blir trangere og trangere. Forholdet mellom mor og far skranter. Bestemor har begynt å hoste faretruende mye. Sønnen plages av tilskuernes blikk. Og dattera stiller spørsmål de voksne har vanskelig for å svare på.

Jo smalere rommet utenfor blir, jo tydeligere blir gnisningene mellom familiemedlemmene.

Human Zoo er skrevet av forfatter og dramatiker Kathrine Nedrejord. Nedrejord er født i 1987 i Kjøllefjord i Finnmark og bor og studerer i Paris. Hun er den tredje husdramatikeren i Nationaltheatrets historie, og etterfølger Arne Lygre (2014–2016) og Johan Harstad (2009–2011).

Nedrejord har lang fartstid som forfatter og skribent, med bøker som Transitt (2010), Trengsel (2014) og Forvandlinga (2018), men kan kategoriseres som et ungt, friskt pust i teatret. Tidligere har hun skrevet stykkene Internert (2017) og Brent jord (2015), og for sistnevnte ble hun nominert til Den nasjonale Ibsenprisen i 2016.

Human Zoo er Nedrejords første oppsetning i rollen som husdramatiker på Nationaltheatret. Dette er også første gang Nationaltheatret og Sámi Našunálateáhter Beaivváš – to av Norges nasjonale scenekunstinstitusjoner – samarbeider om en urpremiere.

Få en smakebit av stykket

En smakebit på stykket Human Zoo av Kathrine Nedrejord, innspilt av Dramatikkens hus. 

Skuespillere: Kjærsti Odden Skjeldal, Kikki Stormo, Lise Fjeldstad, Nils Johnson, Emil Rodrigo Jørgensen. Lyd: Krister Johnson. Foto: Kari Live Rønningen.